TALASEMİYE KARŞI EVLİLİK ÖNCESİ TEST ÖNEMLİ

Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü, Akdeniz anemisi olarak da bilinen Talasemi hastalığının toplumda görülme sıklığının azaltılması için evlilik öncesi testin önemli olduğunu bildirdi.

  TALASEMİYE KARŞI EVLİLİK ÖNCESİ TEST ÖNEMLİ
SAĞLIK 9.05.2018 15:58:00 0
 

         Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü, Akdeniz anemisi olarak da bilinen Talasemi hastalığının toplumda görülme sıklığının azaltılması için evlilik öncesi testin önemli olduğunu bildirdi.

         Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü’nden Dünya Talasemi Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, “Talasemi, hemoglobinin protein parçasını oluşturan zincirlerdeki üretim hatasına bağlı kalıtsal bir hastalıktır. Hastalık genetik olarak geçer. Hastalığın önlenmesinde en önemli yol genetik danışmanlık hizmetidir. Hastalığın yaygın olduğu yerlerde halkın bilinçlendirilmesi ve evlenmeden önce çiftlerin Talasemi testini yaptırması son derecede önemlidir. Tarama testlerinin devreye girmesiyle hastalık azaltılabilir” denildi.

TALASEMİ NEDİR

         Akdeniz anemisi (talasemi), kemik iliğinde kan üretiminin yapılamaması sonucu ilerleyen kansızlık, karaciğer-dalak büyüklüğü ile karakterize kalıtsal bir hastalıktır. Anne ve babada taşıyıcılık nedeni ile özellikle akraba evlilikleri sonrası gözlenir. Ülkemizde taşıyıcı sıklığı yüzde 2-4 civarındadır ve 5000’i aşkın Akdeniz anemisi (talasemi) hastası olduğu biliniyor

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

         Yaşamın ilk yılında saptanan solukluk, iştahsızlık, kansızlık, karaciğer ve dalak büyümesine bağlı karında şişme, demir tedavisine rağmen düzeltilemeyen kansızlık durumlarında Akdeniz Anemisi akla gelmelidir. Taşıyıcı anne ve babadan geçen genlerin bir araya gelmesi ile oluşan bu hastalıkta, kemik iliği kan yapamadığından yaşam kalitesini ve yaşam süresini etkileyen ağır bir kansızlık vardır. İleri dönemlerde yüz yapısı, kemiklerde değişiklikler meydana gelir ve cilt renginde artmış demir yüküne bağlı koyulaşma görülür. Hasta çocukların anne-babaları tarandığında taşıyıcı oldukları ortaya çıkar.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NEDİR

         Hastalara aylık aralıklar ile kan verilmesi ve ilaç kullanmaları gerekiyor. Bu nedenle hastalığın bilinen tek kalıcı tedavi şekli; kemik iliği naklidir. Son birkaç yıl öncesine kadar ancak ‘tam uyumlu aile içi vericisi’ olanlara kemik iliği nakli yapılabiliyorken, son dönemde Sağlık Bakanlığı’nın Kızılay ile ortak yürüttüğü TÜRKKÖK gönüllü verici hizmeti ve nakil işlemlerindeki yenilikler sonrası aile içi verici bulunamayanlara akraba dışı tam uyumlu vericilerden de başarı ile nakiller yapılabiliyoruz. Ülkemizde kemik iliği nakil tedavisi ile başarı oranlarımız yüzde 80’ler civarındadır. Bu nedenle gönüllü kemik iliği verici sayımızı daha da arttırmamız gerekmektedir. Ayrıca, gen tedavisi konusunda klinik araştırmalar devam etmektedir. Sonuçlar umut verici olup önümüzdeki yıllarda bu tedavi yönteminin kullanılması beklenmektedir.