VATANDAŞLARA HİPERTANSİYON`UN ÖNEMİ ANLATILDI

Şırnak`ın Silopi ve Cizre ilçesinde vatandaşlara tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir halk sağlığı sorunu olan hipertansiyonun önemini anlatıldı.

 VATANDAŞLARA HİPERTANSİYON`UN ÖNEMİ ANLATILDI
SAĞLIK 23.05.2018 11:21:00 0
 

         Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçesinde vatandaşlara tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir halk sağlığı sorunu olan hipertansiyonun önemini anlatıldı.

         Hipertansiyon; kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Yüksek kan basıncı; baş dönmesi, baş ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, burun kanaması gibi belirtiler verebilir. Çoğu kişide ise hiçbir belirti vermeden de gelişebilir. Hipertansiyon kontrol altına alınmazsa kalp krizi, kalp yetmezliği, inme, böbrek yetmezliği, körlük ve bilinç bozukluklarına neden olabilir. Yüksek tansiyondan korunmak için toplumdaki bireylerin; sağlıklı beslenmesi, fiziksel aktivite yapması ve özellikle tuzu azaltmaları gerekmektedir.

          Dünya Hipertansiyon Günü etkinliği kapsamında; Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Cizre İlçe Sağlık Müdürlüğü personelleri tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Konferans Salonunda CADEM bünyesindeki katılımcılara; Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon açısından kimler risk altındadır? Sonuçları nelerdir? Nasıl başa çıkılır? Düzenli egzersizin hipertansiyona faydaları nelerdir? Gibi konularda bilgilendirme eğitimi verildi.

         Ayrıca Silopi İlçe Sağlık Müdürlüğü Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimi personelleri tarafından Silopi Devlet Hastanesi`nde topluma erken tanının önemini vurgulamak ve tansiyonu yüksek bireylerde meydana gelebilecek olumsuz sonuçları azaltmak, toplum bilincini arttırmak amacıyla stant kurularak vatandaşlar hipertansiyon hakkında bilgilendirilerek broşürler dağıtıldı.