CHP HEYETİNDEN ŞIRNAK GAZETECİLER CEMİYETİNE ZİYARET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Suzan Şahin ve beraberindeki heyet Şırnak Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti.

CHP HEYETİNDEN ŞIRNAK GAZETECİLER CEMİYETİNE ZİYARET
2.06.2022 17:20:00 0

Çeşitli ziyaret ve çalışmalarda bulunmak üzere Şırnak'a gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Suzan Şahin beraberinde İl Başkanı Cihan Bilin ve İl Örgütü Şırnak Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti. Ziyarette çeşitli konularda sohbet ve fikir alışverişinde bulunuldu.  Şırnak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Mir, Şırnak’ın genel sorunları ve yerel basının son durumu ve geleceği ile ilgili sorunları dile getirdi. 

          Şırnak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Mir, CHP Heyetine yerel medyanın karşı karşıya olduğu zor durumu anlattı ve CHP heyetinin bu konuyu meclis gündemine taşımasını istedi. Başkan Mir; “ Her geçen gün yok olma noktasına gelen yerel basın adeta can çekişiyor. Yerel basına gerekli destekler acilen verilmelidir. Yerel basın bir anlamda bulunduğu yerleşim yerindeki kamu ve vatandaş arasındaki köprü görevini yapmaktadır.

Şırnak'ta Askeri ilanlar yerel gazeteleri besleyebilecek durumdadır. Ancak 2012 yıllı itibarı ile azalmaya gidildi, artık bir tek askeri ilan bile yerel gazetelerde çıkmıyor. Askeriyenin bütün ilanları ya Ekap'tan yayınlatılıyor ya da doğrudan temin yoluna gidiliyor.

Şırnak'ta 5 tane yerel gazete mevcuttu ancak maddi imkânsızlıklar nedeni ile küçültmeye gidildi. Gazeteler birleştirilerek, 3 tane gazete kapatıldı. Yıllardır verilen onca emek heba oldu. 40 gazeteci arkadaşımız işsiz kaldı.

Yerel medya bulunduğu konumda başta kamu kurum ve kuruluşları gerekli desteği vermelidir. Halkı aydınlatma adına görev yapar yerel medya günümüzde adeta kendi yağında kavruluyor.

Türkiye genelindeki binlerce yazılı ve görsel basın son zamanlarda yaşanan maddi krizlerin yanı sıra tek maddi desteği olan ilanlarda kesintilere gidilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlar açık ihale yapma yerine doğrudan temin ve pazarlık usulü ile mal ve hizmet alımları yapmaktadırlar.

Girdi fiyatlarının artması gazeteleri zor durumda bırakmıştır.

Yerel basını ayakta tutan ihale ilanların kesilmesi durumunda hiçbir yerel gazetenin maddi kaynağı olmadığı gibi ayakta duramamaktadırlar. İstihdam açısında da büyük sıkıntılar yaşayan yerel basın çalıştırdıkları personel maaşları SGK ve maliye borçlarını bile ödeyemez durama gelmiş durumlar.

Yerel basının ayakta durabilmesi ve gelişebilmesi için başta hükümet acilen bir çözüm üretmesi gerekiyor. Yerel basının desteklenmesi açısında da bulunduğu il ilçelerde kamu kurum ve kuruluşların destek vermesi gerekmektedir.

CHP heyeti olarak Şırnak'taki yerel basının sorunlarını meclise taşımanız bizim için hayati önem taşır. Yeni Şırnak Gazeteciler Cemiyeti olarak CHP heyetinden, yerel basının sorun ve sıkıntılarını meclise taşınması talebimizdir.”dedi.

Şırnak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Mir, ayrıca Şırnak Sorunlar ile ilgili de CHP heyetine bilgiler verdi.

Başkan Mir, Şırnak Şehir Hastanesi, Şırnak-Van Yolu, Şırnak Su Sorunu, Arıtma Tesisinin Faaliyete Geçememesi, Tokilerin Genel Sorunları, Şehir Merkezindeki Yolların Bozuk Olması, Cizre-Silopi Yolu, Haburun Eski İşlevselliğini Kaybetmesi, İşsizlik Oranı, Kesilen Ormanlar ile ilgili sorunları dile getirdi.