CİZRE’DE “MEME KANSERİNDE FARKINDALIK STANDI” AÇILDI

Şırnak’ın Cizre ilçesi Dr.Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesinde “Meme Kanserinde Farkındalık Standı” açıldı. 01-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı nedeniyle Dr.Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesinde “M

CİZRE’DE “MEME KANSERİNDE FARKINDALIK STANDI” AÇILDI
SAĞLIK 2.11.2022 11:33:00 0

Şırnak’ın Cizre ilçesi Dr.Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesinde “Meme Kanserinde Farkındalık Standı” açıldı. 01-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı nedeniyle Dr.Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesinde “Meme Kanserinde Farkındalık Standı” açıldı.

Hastane poliklinikleri ve danışma birimi önünde açılan farkındalık standına, Başhekim Uzm.Dr.İsmail Çağrı Özütok, İdari ve Mali İşler Müdürü Sabgatullah Anmal, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdüresi Derya Güven, Başhekim yardımcıları Uzm. Dr. Serdar Munis, Dr. Ünal Özalp ve müdür yardımcıları ile Kalite ve Verimlilik Birimi çalışanları katıldı.

Standda görevli sağlık personelleri ve yöneticileri tarafından hasta ve hasta yakınlarına broşür dağıtılarak, meme kanseri ve muayenesi konusunda bilgiler verildi.

Ayrıca stant görevlileri, hasta ve yakınlarına meme kanseri konusunda dikkatleri çekmek için pembe kurdele taktılar, özellikle kadınlar geniş bir biçimde bilgilendirildi.

Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı ilgili açıklama yapan Başhekim Uzm. Dr İsmail Çağrı Özütok, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden birisi olduğunu belirterek, “Bir kadının hayatı boyunca meme kanserine yakalanma olasılığı 8'de 1 gibi yüksek bir oranda olup, erkeklerde ise çok nadir de olsa bu hastalık görülebilmektedir. Meme kanserinde erken tanı çok önemlidir.”dedi.

Özütok,”Çünkü tanı geciktikçe; kanser giderek ilerlemekte ve yaşamı tehdit edici boyuta ulaşabilmektedir. Hastalık koltuk altındaki lenf bezlerine de sıçrayabilir, kemik, akciğer, karaciğer, beyin gibi organlara da yayılabilir. Bu durumda ise tedavi süreci çok daha zorlaşır ve beklenen yaşam süresi kısalır. Meme kanserinde uzun süre sağlıklı yaşayabilmenin anahtarı memede ele gelen sertlik, koltuk altında şişlik gibi bulgulara karşı dikkatli olmak ve düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemek yani asıl olarak 'erken tanı' olmasına rağmen, günümüzde hala ciddi gecikmelerin olduğunu görebiliyoruz. Bu sebeple özellikle 40 yaş üzeri kadın vatandaşlarımızı düzenli meme muayenelerini atlamamaya ve sağlık kontrollerini aksatmamaya davet ediyoruz.”