Dicle Nehri Yatağı Çöplerden Arındırıldı

Cizre  Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından Nur Mahallesinde bulunan dere yatağı güzergâhı çöp ve atık malzemelerden temizlendi.

Dicle Nehri Yatağı Çöplerden Arındırıldı
8.05.2021 19:34:00 0

Belediye ekiplerince, Nur Mahallesinde bulunan dere yatağında oluşan pet, cam, poşet ve katı atıklardan oluşan çöplerin temizliği yapıldı.

Daha temiz bir çevre anlayışı ile ilçe genelinde temizlik çalışmalarını aralıksız sürdüren Cizre Belediyesi, kötü koku yayan derelerin ıslah edilmesi ve  şehrin daha modern bir görünüme kavuşması için başlatılan çalışmalar arasında yer alan dere yatağı da çöp ve atık malzemelerden arındırıldı.

Ekipler tarafından nehir yataklarında birikmesi sonucu oluşan görüntü kirliliğine, koku ve böceklenmelere sebep olan çöpler toplandı.

Okyanuslarda Çöplere ve Artıklara Yer Yoktur

Denizlerdeki çöpler insanların sahil kıyılarına veya doğrudan denize attığı atıklardır. Daha spesifik olmak gerekirse; “deniz çöpü”, nehir, lağım, fırtına, dalga veya rüzgarlar nedeniyle veya doğrudan denize ya da kıyıya ulaşan (büyüklüğüne bakılmaksızın) insan kökenli, imal edilmiş veya işlenmiş her türlü katı materyaller olarak tanımlanır.

Deniz Çöpünün Türleri

Deniz çöpleri birçok türe ayrılabilir. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na (UNEP) göre Camlar, metaller ve denizcilik malzemeleri gibi denize atılan çöplerin yaklaşık yüzde 70’i okyanusun dibine çöker.

Deniz çöpleri arasında batmayıp su yüzeyinde asılı kalarak dışarıdan görülebilen çoğu plastik malzeme de yer alır. Deniz çöplerinin büyük bir kısmı deniz ortamında uzunca bir süre bozunmadan kalabilir.

Deniz Çöpünün Etkileri

Deniz çöpü sadece kötü bir görünüm yaratmakla kalmıyor aynı zamanda okyanus ekosistemlerine, vahşi doğaya ve insanlara da zarar verebiliyor. Mercan kayalıklarına ve derinlerde yaşayan canlılara zarar verebiliyor ve okyanus canlılarının vücuduna dolanarak boğulmalarına yol açabiliyor. Bazı deniz hayvanları bu çöpleri besin zannederek yemek istediğinde nefessiz kalabiliyor veya açlıktan ölebiliyor. Şırıngalar gibi tıbbi atıklar, keskin objeler ve büyük çöp parçaları doğrudan insanlara yönelik bir tehlike oluşturabiliyor. Deniz çöpü son derece ciddi ekonomik sonuçlar da doğurabiliyor.