ELAZIĞ’DAN ŞIRNAK’A AMELİYAT İÇİN GELDİ

ELAZIĞ’DAN ŞIRNAK’A AMELİYAT İÇİN GELDİ
SAĞLIK 20.11.2023 12:17:00 0

Elazığ’dan Şırnak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’ne Laparoskopik (kapalı) İsthmosel onarımı için gelen Hatice Yalçındağ (40), “Şırnak’a ameliyat olmak için geldim. İyi ki geldim” dedi. 

Şırnak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde görev yapan Opr.Dr. Zeynep Usta Kurt yaptığı başarılı ameliyatlar ile Şırnaklı hastaları çevre illere ameliyat için göndermiyor. Çevre illerden Şırnak’ta ameliyat olmak için gelen hastaları da kabul ederek, başarılı ameliyatlar yapmaya devam ediyor. Şırnak’ta ilk defa yapılan Elazığ’dan gelen hastaya Laparoskopik (kapalı) İsthmosel onarımı ameliyatı gerçekleştirdi. 

Şırnak’ta 1 yılda 200’ü aşkın ameliyat gerçekleştirdiğini ifade eden Opr.Dr. Zeynep Usta Kurt, Elazığ’dan Şırnak’a tedavi olmak için gelen 40 yaşındaki hastaya Laparoskopik (kapalı) İsthmosel onarımı ameliyatı gerçekleştirdi. Opr.Dr. Kurt, “Şırnak Devlet Hastanesinde yaklaşık 1 yıldır görev yapıyorum. Bu 1 yıllık süreçte 200’ü aşkın jinekolojik ameliyatı gerçekleştirdim. Bunlardan biri de dün gerçekleştirdiğimiz Laparoskopik (kapalı) İsthmosel onarımı. Tekrarlayan sezaryenlere bağlı olarak, sezaryen kesi yerinde bir cepleşme, bir tünelleşmenin oluşması ve hastalarımızda uzun süren adet kanamaları, lekelenmeler, ara kanamalar, kronik kasık ağrıları, ilişki sonrası kanamalar, yine aynı şekilde yapışıklığa bağlı kronik kabızlık şikayetleri, hazımsızlık, idrar kaçırma, uzun süre idrar tutamama şikayetleri vardı hastamızın. Burada yaptığımız muayenede mesanenin ileri derecede rahime yapışık olduğunu tespit ettik. Aynı zamanda geçirilmiş sezaryenlere bağlı olarak, eski sezaryen yerindeki 3 kez yapılan sezaryena bağlı , doku iyileşmesinde bozukluk ve rahimde bir açıklık vardı. O açıklık olan kısmı “İsthmosel “olarak isimlendiriyoruz. Orayı Laparoskopik olarak onardık. Bağırsaklarına ve mesanesine ait olan yapışıkları karın içinde serbestleştirdik. İdrar kesesindeki sarkmayı da vajinal yoldan onarmış olduk. Eş zamanlı birden çok ameliyatı tek seansta gerçekleştirmiş olduk. Hastamız ameliyatının 1’inci gününde. Bu gün gayet iyi. Bugün ki takiplerinden sonra yarın taburcu edip, Elazığ’a göndermeyi düşünüyoruz” dedi. 

İSTHMOSEL NEDİR?

İsthmosel onarımının tedavisi hakkında bilgi veren Opr.Dr. Kurt, “dün gerçekleştirdiğimiz Laparoskopik (kapalı) İsthmosel onarımı ameliyatı. İstmosel nedir kısaca ondan bahsetmek istiyorum. Tekrarlayan sezaryanlara bağlı rahim ön duvarı kaslarının iyi iyileşememesi diyebiliriz. Sezaryen ameliyatlarında beneğin çıkarılması için uygun olan bir yer var hep oradan kesi yaparız. O bölgenin tekrarlayan kesileri ile iyileşmesinde ki güçlük, iyileşmesindeki zayıflık dolayısı ile bir cep oluşturması ,bir tünel oluşturması istmosel. Orada oluşan tünelde biriken kan dolayısı ile hastalarımızın bize sıklıkla ara kanamalar, adet kanamalarının uzaması, lekelenme, çamur şeklinde, kahverengi kanamalarım oluyor, lekelenmelerim oluyor şeklinde geliyorlar. Aynı zamanda orada biriken kan rahimin iç tarafına ilerleyerek gebeliklere de engel oluyor. Kasık ağrılarına, cinsel ilişki sırasında ağrı ve lekelenmelere sebep oluyor. Tekrarlayan batın ameliyatları bu sezaryen de olsa apandist ameliyatı olsa da, safra kesesi ameliyatı olsa da karın içinde  yapışıklığa sebep oluyor. 

Sezaryen yerindeki bu zayıf doku, cepleşmiş doku da biriken kan dolayısı ile hastalarımız ciddi şikayetler ile geliyorlar. Polikliniğine başvurduklarında, ultrason ile kolaylıkla bunun tanısını koyabiliyoruz. İsthmosel, niş, cepleşme yada sezaryen skar hastalığı diyebiliriz bunun adına. Buradaki cepleşmiş dokuyu kapalı ameliyat ile onarabiliyoruz Laparoskopik olarak. Böylece hastalarımız, uzamış kanamalarından, gebelik elde edememe durumlarından, lekelenmelerinden ve kasık ağrılarından kurtulmuş oluyorlar. Elazığ’dan gelen hastamıza Şırnak Devlet Hastanesi’de de dün ilk kez Laparoskopik İsthmosel onarımı gerçekleştirdik. hastamız bugün ameliyatının 1’inci gününde, yarın taburcu edeceğiz “şeklinde konuştu. 

ELAZIĞ’DAN TEDAVİ İÇİN ŞIRNAK’A GELDİ

Elazığ’dan Şırnak’a tedavi olmak için geldiğini ifade eden Hatice yalçındağ (40) “Farklı sıkıntılarım vardı. Kabızlık, adet kanamalarının uzaması, idrar kaçırma gibi. Zeynep hocamızı da internet üzerinden takip ediyordum. Birkaç ameliyatını baştan sona kadar izledim. Yazılarını okudum. Kendisi ile bir görüşmem de oldu. Böyle bir şikayetim var gelirsem benim ameliyatımı yapabilir misin? Kabul etti. Aslında okulların ara tatilde olmasını fırsat bilerek Elazığ’dan Şırnak’a gelerek bu ameliyatı dün gerçekleştirdik. bu gün çok iyiyim, hatta bugün gitmeyi de istedim. Doktorumuz hayır dedi, biraz daha kalmanız gerekiyor. Yarın taburcu olacağım. Kendisine çok çok teşekkür ediyorum. Zeynep Doktor’a sahip oldukları için Şırnak’ın gerçekten şanslı olduğunu düşünüyorum. 

Aslında Zeynep Hoca’ya güvendiğim için buraya geldim. Sonuçta Elazığ’ın etrafında büyük şehirler de vardı. Malatya, Diyarbakır gibi. Herkes oralara da sevk ediliyor. Ama ben Zeynep Hoca’ya görüşüp, ona güvendiğim için geldim. İyi ki de geldim. Şırnak’a da ilk gelişim, eşim ile birlikte araç ile geldik. İlk defa da görmüş oldum. Hastanenizi de beğendim, hemşireleri de gayet kibardı. Zeynep Hoca’da çok güzel yaklaştı. Çok güzel açıkladı bana her şeyi. İçim çok rahat ederek gidiyorum buradan” şeklinde konuştu.