KADIN ASTSUBAYLAR HEM EKMEK PİŞİRDİ HEM KADES’İ ANLATTI

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Şırnak’ta görev yapan kadın Astsubaylar önce tandır başında ekmek pişiren kadınlar ile birlikte ekmek pişirdi, ardından ise İçişleri Bakanlığı tarafından hazırla

KADIN ASTSUBAYLAR HEM EKMEK PİŞİRDİ HEM KADES’İ ANLATTI
GÜNCEL 26.11.2022 12:24:00 0

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Şırnak’ta görev yapan kadın Astsubaylar önce tandır başında ekmek pişiren kadınlar ile birlikte ekmek pişirdi, ardından ise İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan mobil uygulama Kadına Destek Uygulaması (KADES)’i anlattılar.

Şırnak’ta jandarma ekipleri, İçişleri Bakanlığınca hizmete sunulan Kadın Destek Uygulamasının (KADES) tanıtımını “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde’ yer fıstığı tarlasında, tandır başında ekmek pişiren kadınlara anlattı. Kadın Destek Uygulaması kapsamında, tarlada kendileri veya çevrelerinde bulunan herhangi birinin karşılaşacağı şiddetin önlenmesi konusunda kadınlara bilgi verildi.

Şırnak İl Jandarma Komutanlığında görevli kadın astsubaylar, Silopi İlçesi Ortaköy’de tarlada çalışan ve tandır başında ekmek pişiren kadınlara ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde” İçişleri Bakanlığının Kadın Destek Uygulaması'nı (KADES) anlattı. Kadınlara yönelik şiddet ve erken yaşta evliliğin engellenmesi için yoğun çaba sarf eden kadın komutanlar, Şırnak’ta şehir merkezlerinin yanı sıra köylerde tarlada çalışan kadınları da bilgilendiriyor.

Silopi ilçesine bağlı Orta köyünde ziyaretler gerçekleştiren İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliğinde görevli personeller, erken yaşta yapılan evliliklerin yol açtığı problemlerle, kadına yönelik şiddet konusunda tarlada çalışan kadınlarla sohbet etti. Astsubaylar, kadınlara, aile içi şiddet gören veya şiddete maruz kalma ihtimali bulunanlara güvenlik güçlerinin kısa sürede ulaşabilmesi için İçişleri Bakanlığının KADES uygulamasını tanıttı.

Uygulamanın telefonlara indirilerek doğru kullanımı konusunda da bilgiler veren kadın komutanlar, kadınlara ve genç kızlara broşür dağıttı.

Daha sonra Ortaköy köy merkezine gelen jandarma ekipleri, köyde karşılaştıkları kadınlara da bilgilendirmelerde bulundular. Tandır başında ekmek pişiren kadınlara KADES uygulamasını anlatan ekipler, kadınlarla beraber ekmek pişirdi.

İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği 2022 yılı içerisinde bin 50 kadına bilgilendirme yaparken, 756 kadının telefonuna ise KADES uygulamasını indirmeleri sağladı.

İl Jandarma Komutanlığında görevli kadın Astsubay Irmak; “Bugün 25 kasım kadına yönelik şiddetle karşı uluslararası mücadele günü olması münasebetiyle bölgemizde yaşayan kadınlarımızı ziyaret ederek KADES uygulamasını tanıttık. Fıstık tarlasında, fıstık toplayan emekçi kadınlarımızı, köyde tandır ekmek pişiren kadınlarımızı ziyaret ettik. Tarlada çalışan kadınlarımıza, köyde tandırlarının başında bulunan kadınlarımıza, şehir merkezindeki kadınlarımıza, ulaşabileceğimiz her noktaya ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

Köyde tandır başında ekmek pişiren Hüsniye Fidan ise; “ben tandır başındaydım. Askerler geldi. Ekmeğimize baktılar. Kades hakkında konuşma yaptık. Onunla ilgili bilgilendirdiler. Olası bir şiddet olursa, biz düğmeye basarız onlarda herzamanki gibi burda olurlar” dedi.

Besna Fidan; “bugün askerler köyümüze geldiler. Bize kades ile ilgili bilgi verdiler. Telefonlarımıza indirmemize yardımcı oldular. Başımıza gelebilecek herhangi bir kavga, şiddet olayında tek tuşta hemen bize yardım etmeye gelecekler. Bu konuda çok şanslıyız. Bunu telefonumuza indirmemiz çok iyi oldu” dedi.