MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜN 2020 YILI YATIRIM ve FAALİYETLERİ

Şırnak’ta Eğitim alanında, 2020 yılı içerisinde 37 proje yürütülmüş olup bu projelerin maliyeti 147.769.011,00 TL’dir. 15 proje tamamlanmış, bu projeler için 49.091.080,00 TL harcama yapıldı. Tamamlanan projelerden; 7’si ilkokul,

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜN 2020 YILI YATIRIM ve FAALİYETLERİ
20.01.2021 22:45:00 0

Şırnak’ta Eğitim alanında, 2020 yılı içerisinde 37 proje yürütülmüş olup bu projelerin maliyeti 147.769.011,00 TL’dir.

15 proje tamamlanmış, bu projeler için 49.091.080,00 TL harcama yapıldı. Tamamlanan projelerden; 7’si ilkokul, 5’i ortaokul, 1’i anadolu lisesi, 1’i Çok Proğramlı Anadolu Lisesi, Aşağıdere (Mutluca) köyümüze 4 daireli öğretmen lojmanı yapım işleridir. 22 proje ise devam etmekte olup, bu projelere 2020 yılı içerisinde 98.677.931,00 TL harcama yapıldı.

Devam eden projelerden; 4’ü ilkokul, 2’si ortaokul, 2’si anaokulu, 2’si İmam Hatip Lisesi ve 1’si Koçtepe Köyümüze,1’i Yüksekköy, 1’i Oyalı, 1’i Kayaboyu Köyünde 4 Daireli Öğretmen Lojmanları; 1’i Boğazören, 1’i Ortasu, 1’i Çığır, 1’i Akçay, 1’i Kızılsu, 1’i Yemişli, 1’i Aksoy, 1’i Tepecik Köyünde 7 Daireli Öğretmen Lojmanları yapım işleridir.

Şırnak Valiliği himayesinde İlimizde eğitim kalitesinin çok boyutlu arttırılması amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bütün okulların katılımıyla “Şırnak Başaracağım Diyor”  anlayışıyla “DUY Beni (Düşün-Uygula- Yaşat)   Projesi” başlığı altında; Adım Adım Başarıya Koşuyoruz, Bize De Gel Öğretmenim, Her Öğrenci Bir Fidandır, Kitap Seni Çağırıyor, Öğretmenim Yanımda Başarı Yakınımda, Telefonum Dışarıda Aklım Derste,  Kötü Alışkanlıklara Red Sporla Sağlıklı Yaşama Evet, Yol Arkadaşın Kitap Olsun projeleri kapsamında öğretmenlerin, ailelerin ve öğrencilerin eğitim sürecine etkin katılmaları amacıyla veli ziyaretleri, yönetici ve öğretmen eğitimleri, bilim fuarları, akademik, bilimsel, sanatsal ve sportif faaliyetler, proje eğitimleri yapılmıştır.

2020 yılında Şehri Nuh Eğitim Akademisi kurulmuştur. Covid-19 salgını nedeniyle uzaktan eğitimler düzenlenmiştir. İlimizde başta İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü,  eğitim odaklı vakıflar ve Milli Eğitim Bakanlığımızdan alınan eğitmen desteğiyle, Erasmus Projeleri Eğitimi, Tübitak Projeleri Eğitimi, STEM Eğitimi, Robotik Kodlama Eğitimi, Salgın Döneminde Sınıf Yönetimi Eğitimi, Siber Güvenlik Eğitimi, Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Eğitimi, Trafik Eğitimi ve daha birçok eğitim düzenlenmiştir. Bu eğitimlere Milli Eğitim yöneticileri, okul idarecileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katılmışlardır. 30’dan fazla eğitime 4500’den fazla katılımcı katılmıştır.

Salgın sürecinde 4,5,6,7,8 ve 12. sınıflara yönelik internet üzerinden erişimli testlerle (deneme sınavları) akademik başarılarına destek olunmuştur. İki haftada bir rutin hale gelen online deneme sınavlarımızın il, ilçe, okul, sınıf düzeyinde bireysel değerlendirmesi yapılmakta ve analiz sonuçları öğrenciler ve velilerle paylaşılmaktadır. Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin akademik başarıları bu şekilde takip edilmektedir.

Ayrıca öğrencilerin günlük yaşantılarını aileleriyle birlikte daha verimli geçirmeleri amacıyla müdürlüğümüzce okul öncesi, ilkokul – ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik Aylık Etkinlik Programları hazırlanmıştır. Program, bülten şeklinde aylık paylaşıma sunulmaktadır. Programlarda beslenme, yöresel oyunlar, eğitici aktiviteler, ders çalışma teknikleri yer almaktadır.

DUY Beni Projesi kapsamında salgın sürecinde de kitap okuma kültürünün geliştirilmesi amacıyla “Şehri Nuh Kitap Okuma Saati” etkinliği yapılmaktadır. Kamu kurumlarına ayrı, ailelere ayrı, öğrencilere ayrı okuma saati programı hazırlanıp uygulanmıştır. Etkinliğe kamu kurumları, aileler ve öğrenciler yoğun ilgi göstermiş olup katılımlar istenilen seviyededir.

Ulusal ölçekte yapılan Code Week kodlama etkinliğine okullarımız katılmış olup 12 adet Code Week sertifikası almıştır.

TÜBİTAK Projelerinde 41 okulumuz 4006 Proje Sergisi yapmaya hak kazanmıştır. 51.si düzenlenen 2204-A projeleri için tüm ortaöğretim kurumlarında görev yapan proje koordinatörlerine ve her okuldan bir idareciye bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir. 4 projemiz bölge sergisine çağrılmış olup 1 projemiz ülke finaline kalmaya hak kazanmıştır. 14. düzenlenen 2204-B projeleri için ortaokullarda görev yapan proje koordinatörlerine ve her okuldan bir idareciye bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir. 10 projemiz bölge sergisine çağrılmaya hak kazanmıştır.

İzmir depreminde, depremden etkilenen çocuklar için “Şırnak ve İzmir’deki Çocuklar El Ele” kampanyası yaparak öğrencilerimizin katkılarıyla 60 koli oyuncağımızı İzmirli çocuklarla paylaştık.

“Geleceğe Nefes” kampanyasına öğrencilerimiz dâhil edilerek 8.000 fidan dikimi gerçekleştirildi. 24 Kasım Öğretmenler gününde 1500 fidanlık “Öğretmen Zeytinliği” kuruldu.

Teknofest 2020 için 12 projemiz ön elemeyi geçerek 2. aşamaya ulaşmıştır.

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) projelerinde; “Hep Meslek Tam Destek”  projesi 762.261,00 hibe almaya hak kazanmıştır. Proje kapsamında alınan hibe desteği ile okulumuzun Motorlu Taşıtlar Teknolojisi, Mobilya ve iç Mekân Tasarımı, Metal İşleri Teknolojileri, Elektrik ve Elektronik Teknolojileri atölyeleri revize edilmiştir. Bu projede amaç, öğrencilerimizin mesleki olarak nitelikli teorik ve uygulama bilgisi edinmelerini sağlamak, bunlara ilave olarak kendilerine ileride gerekli olabilecek sosyal özellikleri de kazanmalarını sağlamaktır.

Müdürlüğümüzce Şırnak merkez ve ilçelerinde yapılacak olan 55 Tasarım ve Beceri Atölyeleri projesi 2.250,000 TL hibe almaya hak kazanmıştır. Ahşap ve Metal Atölyesi, Görsel Sanatlar Atölyesi, Müzik Atölyesi, Fen, Teknoloji ve Matematik Atölyesi, Drama Atölyesi, Yaşam Becerileri Atölyesi, Yazılım Atölyesi ve Salon Sporları atölyesi olmak üzere 8 atölye türünde 55 Tasarım ve Beceri Atölyeleri projesi hayata geçirilmiştir. Proje kapsamındaki 55 atölyenin inşaatına başlanılmıştır.

Ayrıca “Mesleki Eğitimde Proje Hazırlama Eğitimi” TRC3 Bölgesi İllerinde (Siirt, Batman, Mardin ve Şırnak) mesleki eğitimde faaliyet gösteren öğretmenlere yönelik proje hazırlama eğitimi verilmiştir. Şırnak İl Milli Eğitim Başvuru sahibi, diğer 3 ilimizde ortak olacak şekilde her biri 25 kişiden oluşan 4 gruba proje yazma eğitimi verilmiştir.

2020 ERASMUS+ PROJELERİNDE; İlimiz Merkez, Cizre, Güçlükonak, İdil, Silopi ve Uludere İlçelerinden toplam 7 proje başvurusu kabul edilmiş ve hibe almaya hak kazanmıştır.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Ulusal Ajansının 2020 yılındaki teklif çağrısında “Erasmus Akreditasyon Belgesi” uygulamasını yayımlamıştır. Akreditasyon Belgesini 2021 yılı itibariyle Avrupa Birliği Projelerinde zorunlu tutmuştur. Akreditasyon belgesi almaya hak kazanan kurumlar 7 yıl boyunca Avrupa Birliği ülkeleriyle etkinlik yapabilme fırsatı elde edecektir. Proje başvuru dönemlerini beklemeden etkinlikleri önceden Ulusal Ajansa bildirmek şartıyla kendi planlarına göre gerçekleştirebileceklerdir. İl Milli Eğitim Müdürlükleri için üç farklı başvuru alanı açılmıştır.

Erasmus Okul Eğitimi Akreditasyonu Belgesi. (Proje No:2020-1-TR01-KA120-ED5E87DA), Erasmus Mesleki Eğitim Akreditasyonu Belgesi (Proje No:2020-1-TR01-KA120-VET-098079), Erasmus Yetişkin Eğitimi Akreditasyon Belgesi (Proje No: 2020-1-TR01-KA120-ADU-098082), İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce Ulusal Ajansa, çağrı döneminde üç alanda “Akreditasyon Belgesi” başvurusu yapılmıştır. Başvurular kabul edilerek değerlendirme aşamasına geçilmiştir.