ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ’NDEN TIP FAKÜLTESİ HAZIRLIĞI

ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ’NDEN TIP FAKÜLTESİ HAZIRLIĞI
EĞİTİM 28.09.2023 09:03:00 0

Şırnak Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu tarafından Temel Beceri Laboratuarı, Anatomi Laboratuarı ve Eğitim Laboratuarını kurarak Şırnak Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi kurulması için ön hazırlıkları yapmaya başladı. 

Şırnak Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu tarafından Temel Beceri Laboratuarı, Anatomi Laboratuarı ve Eğitim Laboratuarı kuruldu. Laboratuar açılışını Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdulrrahim Alkış ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Dr.Ögt. Üyesi Engin Turan ve Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirildi. 

Kurulan laboratuar da 40-60 öğrencinin eğitim alabileceği görsellik ve uygulamalı bir şekilde eğitim alabilecek şekilde kuruldu. Hemşirelik bakımı ve uygulamalarının yapıldığı ve tam boy hasta eğitim mankenlerinin bulunduğu 2 adet hasta ünitesine sahip,  Cerrahi ve normal el hijyeninin uygulandığı el yıkama ünitesinin yanı sıra, eğitim mankenleri, anatomik maketler ve simülatörler ile öğrenciler hastanelerden önce ön staj eğitimi görecek.

BÖLGENİN EN İYİ LABORATUARI OLMAYA ADAY

Öğrencilerin, yoğun bakım ünitesinde hastalara nasıl müdahale edecekleri ile ilgili kurulan Yoğun Bakım Ünitesinde, tam boy yetişkin hasta bakım simülatörü, Yoğun bakım hasta ünitesi, kamera kayıt sistemi ile,  çalışma ve oturma deski, bilgisayar sisteminin olduğu kayıt kontrol odası ve simülasyon odasında yapılan uygulamaların eğitim alan diğer bireyler tarafından değerlendirilebildiği ve bilgisayardaki kayıtları izlemeleri için büyük ekranların ve yazı tahtasının da bulunduğu debrifing salonundan oluşan 3 alandan oluşturuldu. Uygulama odasındaki tam boy yetişkin insan simülatörü üzerinde temel hemşirelik uygulamaları eğitimi verilmesinin yanı sıra bilgisayarla önceden oluşturulmuş ve sonradan da eklenebilen hasta senaryoları bulunmaktadır. Bu senaryolar sayesinde öğrenciler gerçek hastalarla karşılaşmadan önce hastalara karşı doğru yaklaşım ve bakım uygulamalarını öğrencilere öğretilmesi hedefleniyor. 

Şırnak Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan temel beceri ve simülasyon laboratuarları, Avrupa standartlarına uygun dizayn edilerek bölgenin en iyi laboratuarı olmaya aday.

TIP FAKÜLTESİNE HAZIRLIK 

Yapılan çalışmalar tıp fakültesinin ileride kurulmasına hazırlık mahallinde olacağını belirten Rektör Prof.Dr. Alkış, “ üniversite yönetimi olarak bu seneki önemli bütçenin bir kısmımı ayırdık. Hemşerilik bölümü için bölgenin en iyi laboratuarlardan bir tanesini tesis etmiş bulunmaktayız. İleride ebelik bölümü içinde benzeri bir laboratuar yapmayı düşünüyoruz. Yapılan her yatırımı ülkemize büyük bir kazanç olarak düşünüyoruz. Bu çalışmaların devam edeceğini söyleyebilirim. Şimdi yapılmış çalışmalar tıp fakültesinin ileride kurulmasına hazırlık mahallinde olacaktır. Bu tür yatırımların memleketimize, üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum.

2019 yılında kuruldu. 336 öğrencimiz bulunmaktadır. İki bölümde öğrenci alımı yapmaktayız. Önümüzdeki dönemde de hemşirelik ve ebelik bölümüne öğrenci almayı planlıyoruz” dedi. 

Hemşirelik bölüm başkanı Dr.Öğrt. Üyesi Engin Turan ise “ bu laboratuarda hemşirelik temel beceri laboratuarda  50 tane öğrenciyi uygulama için alabiliriz.  Bunun dışında eğitim alanında da 80-90 tane öğrenciye aynı anda eğitim verilebilir.  Malzeme olarak, yıkama ünitesinden tutun diğer maketlerimize kadar her şeyi dizayn etmişiz. Yine bazı cihazlarımız var özellikle çocuklarda yoğun bakım hastalarında daha dikkatli ilaçları verebilmek için bazı infüzyon malzemelerimiz var onları da yeni nesil uygulamalardır. Yine mikroskoplarımız var burada bakterileri bazı gözle görülmeyecek mikro organizmaları göstermek adına burada gösterebiliriz” ifadelerini kullandı.