ŞIRNAKLILARIN ELİNDEN DÜŞÜRMEDİĞİ ATA YADİGARI BASTONLAR

ŞIRNAKLILARIN ELİNDEN DÜŞÜRMEDİĞİ ATA YADİGARI BASTONLAR
KÜLTÜR SANAT 2.10.2023 08:27:00 0

Şırnak’ta erkeklerin çoğunun ellerinde bastonlarıyla sokaklarda görmek mümkün kimisi bir aksesuar olarak kimisi de yürüme güçlüğü çektiği için hemen hemen her yaş grubunun elinde görünen bastonların yapımı bir ustanın elinden geçmiş ve her ustanın ayrı bir hikayesi bulunmakta. 

Yaklaşık 100-200 yıl önce kendilerini çeşitli hayvanlardan koruma amaçlı olarak, çevrede bulunan ağaç dallarını kullanan Şırnaklılar, daha sonra bu ağaç dallarını baston haline getirdi. Şırnak merkez Bahçelievler mahallesinde bulunan günün belirli saatlerinde mahalledeki arkadaşlarla bir araya gelerek baston yaparken eski dönemleri de yâd ettiklerini ifade eden mahalleli Ömer Cavlak; “Bundan 100 200 yıl önce köylerde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla uğraşıyorduk o zamanlar bastonlarımız muhakkak olmalıydı çünkü (yılan, kurt) yırtıcı hayvanlardan ve çoban köpeklerinden korunmak için silah olarak kullanıyorduk. Bir yılan çıktığında hemen bastonumuzla müdahale edebiliyorduk dedelerimiz babalarımız bastonculuğu meslek haline getirmişlerdi. Genç yaşlı herkesin elinde mutlaka bulunurdu. Şimdi bizlerde hala o geleneği sürdürüyoruz” dedi.

Eskisi gibi olmasa da hala ormanlık alanlarda çeşitli ağaçlardan aldıkları dallardan baston yaptıklarını belirten Cavlak, “genelde sulu ağaç dallarını tercih etmediklerini daha çok badem, meşe, palamut ve envai çeşit ağaçlardan yaptıkları bastonları makine kullanılmadan tamamen el yapımı ile belirli bir yapım aşamasından geçiyor. Arkadaşlarımız ile toplandığımızda her birimiz günde 2 3 baston yapabiliyoruz. Atalarımızdan kalma bir gelenek şimdi çok tercih edilmese de bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz her birimizin evinin bir köşesinde veya dükkânlarda çeşit çeşit baston koleksiyonu bulunmakta. Yaptığımız bastonları çoğunlukla bize gelen misafirlere, yaşlılara hediye olarak veriyoruz. Bazen de 100-150 lira arasında satışını yapıp kendimize ek gelir sağlıyoruz” şeklinde konuştu. 

Ata yadigarı bastonları yapmak için günün belirli saatlerinde arkadaşları ile birlikte toplanan vatandaşlardan Hasan Sevim: “ Eskiden insanlar nereye giderlerse gitsinler ellerinde mutlaka baston olurdu. Bastonlar bölgemizde önemli bir gelenekti Bu geleneği şuan yaşatmaya çalışıyoruz bizler aynı mahalledeyiz hem akrabayız hem beraber büyüdük artık gençler pek sohbetimize gelmiyorlar bizlerde gün içerisinde bir araya toplanarak çoğumuz hobi olarak artık yapıyoruz bastonları amaç kültümüzün bir parçası olan geleneği yaşatmak ve diğer kuşaklara aktarmak diye aktardı.