ŞIRNAK’TA 2024 TUBİTAK FİNALLERİ PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMLERİ BAŞLADI

ŞIRNAK’TA 2024 TUBİTAK FİNALLERİ PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMLERİ BAŞLADI
EĞİTİM 8.11.2023 09:27:00 0

Mayıs ayında Ankara Congresium’da yapılacak olan 2024 TUBİTAK Türkiye finalleri öncesinde yapılacak olan bölge finalleri eğitimleri Şırnak’ta öğretmenlere verildi. 

Şırnak Merkez Şehit Bayram Tatar İlk ve Ortaokulu’nda TUBİTAK Van Bölge Koordinatörlüğü ve Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile TUBİTAK 2024 bölge finalleri için proje hazırlayacak olan 102 öğretmene eğitimleri, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü öğretim üyesi ve TUBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç.Dr. Hayati Çavuş ve Doç.Dr. Mustafa Tüysüz tarafından verildi. 

TUBİTAK Van Bölge Koordinatörlüğü olarak öğretmenlere proje hazırlamanın önemi ve proje yazmanın nasıl yapıldığının anlatıldığı eğitimlerde gazetecilere bilgi veren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü öğretim üyesi ve TUBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç.Dr. Hayati Çavuş, TUBİTAK 2204 A lise öğrencileri ve 2204 B ortaokul öğrencileri arası araştırma proje yarışmalarının her yıl düzenli olarak yapıldığını belirtti. Doç.Dr. Çavuş; “TUBİTAK, 2204 A lise öğrencileri arası araştırma projeleri yarışmaları, 2204 B ortaokul öğrencileri arası araştırma projeleri yarışmalarını her yıl düzenli olarak hazırlamaktadır. Öğrencilerimizin bu projelerde sosyal, bilimsel katkılarını sağlamak, onların farkındalıklarını arttırmak adına bu çalışmalar Türkiye genelinde yapılmaktadır. TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörlüğüne bağlı 8 ilimiz var. Türkiye’de 12 bölge var. Bu bölgemizde 8 tane ilimiz var. Hakkari, Şırnak, Siirt, Batman, Muş, Ağrı ve Van bu illerimiz içerisinde yer alıyor. Biz bu projelerde danışmanlık yapabilecek olan öğretmenlerimize proje yazma eğitimi vermek üzere bu sene koordinatör olarak ben ve koordinatör yardımcısı Doç.Dr. Mustafa Tüysüz hocam ile birlikte her ilde öğretmenlerimize yönelik proje yazma eğitimleri düzenliyoruz. Bu eğitimlerimiz 2 gün boyunca sürüyor. Her ilde yaklaşık 100 ile 120 öğretmenimiz bu eğitimlere katılıyor. Ortaokul ve lise seviyelerinde. Şırnak ilinde, bu gün ve yarın gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde 102 tane öğretmenimiz var ortaokul ve liseden katılım sağlayan. Öğretmenlerimizin birinci gün 2204 A ve B nedir bunları anlatıyoruz. Sonrasında proje nasıl yazılr? Proje yazarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bunlardan bahsediyoruz. Öğleden sonraki oturumumuzda etkili sunum tekniklerinden bahsediyoruz ve bu projelerde daha önce Türkiye finallerinde yer alan öğretmenlerimizi buraya davet ediyoruz. Onları bölgemizdeki öğretmenler ile buluşturuyoruz. Tecrübelerini paylaşmalarını sağlıyoruz. İkinci günde 12 tane alınımız var. Değerler eğitimi, biyoloji, coğrafya, matematik, fizik, kimya, teknoloji tasarım, yazılım,  Türki dili edebiyatı, tarih, psikoloji, sosyoloji gibi alanlarımız var. 12 tane farklı sınıfımıza 12 tane üniversiteden hocamızı davet ediyoruz. Her öğretmenimiz, eğitim almak istedikleri alanda sınıflara yerleştiriyoruz. Yani matematik alanında öğrencilerimize danışmanlık yapacak öğretmenlerimize matematik alanındaki bir üniversite hocamız ile bir araya getiriyoruz. Daha önce bu projelerde görev almış, değerlendirme yapmış ve gün boyunca bir proje nasıl yazılır? Öğretmenlerimiz proje örneği yazıp veriyorlar. Bu yazdıkları projede eksiklikler neler? Eğer bu hali ile bölgeye başvursaydı ne yapmanız gerekiyordu? Öğlene kadar olan oturumda bunlar yapılıyor. Öğleden sonraki oturumda da, ekip olarak sıfırdan bir proje yazıyorlar. Böylece öğretmenlerimizin farkındalığını arttırıyoruz” dedi.

102 ÖĞRETMENE ULAŞABİLDİK

Şırnak’ta 102 öğretmene ulaşabildiklerini belirten Doç.Dr. Hayati Çavuş, “Bizim ilden beklentimiz, şuan 102 tane öğretmenimize ulaşabildik. Ama bu öğretmenlerimiz, eğitim aldıktan sonra gittikleri okullarda kendi okullarında ki öğretmenlere de burada ki eğitimleri verebilirlerse, her öğretmenimiz en az 10-15 öğretmene ulaştığında bu sayı aslında bin, bin 500 öğretmene çıkacak. Her öğretmenimiz de iki üç öğrenciye ulaşabildiğinde aslında biz buradaki 4, 5 bin öğrencimize ulaşmış olacağız” ifadelerini kullandı. 

proje başvuruları başladı türkiye finalleri mayıs ayında

TUBİTAK 2024 bölge finallerinin başladığını ve Türkiye Finallerinin Mayıs ayında Ankara’da yapılacağını belirten Doç.Dr. Çavuş; “Bizim başvurularımız bu gün itibari ile lisede başladı. Ocak ayının 10’unda liselerin başvuruları bitecek. Şubat ayında da ortaokulların başvuruları bitecek. Lise öğrencilerinin bölge finalleri 4-5 Mart’ta Batman Üniversitesi’nde yapılacak. Nisan ayında ortaokul öğrencilerinin bölge yarışmaları yapılacak. Mayıs ayında ise Ankara’da Congresium’da hem ortaokul hem de lise öğrencilerinin Türkiye finalleri yapılacak. 

Niçin çocuklar proje yazmalı? Farkındalıklarını arttırmak için. Öğretmenleri ile birlikte iş yapabilmek için, vizyonlarını dünyaya bakış açılarını genişlemesi için. Bizler koordinatörlük olarak bu işin içindeyiz. Hocalarımız üniversitelerden geliyorlar. Öğretmenlerimize rehberlik ediyorlar. Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE’deki arkadaşlar, Milli Eğitim Müdür, Müdür yardımcıları hocalarımız, öğretmenlerimize bu noktada her türlü imkanlar tanıyorlar. Hep birlikle bölge de bir şeyler yapabilmek adına bir çaba içerisindeyiz. 

Bu üçüncü ilimiz. 26-27 Ekim’de Ağrı’da başladık. Geçen hafta Cuma-Cumartesi günü Siirt’teydik. Bu gün buradayız. Perşembe-Cuma Batman’dayız. 4 ilimizi böyle bitiriyoruz. Öğretmenlerimizin 10 günlük tatile girecekler. Tatilden sonrada Muş, Bitlis, Van ve Hakkari’de yolumuza devam edeceğiz. 

İLK DEFA YÜZ YÜZE EĞİTİM ALDIK

TUBİTAK 2204 A liseler ve 2204 ortaokul arası proje hazırlama eğitimlerini ilk defa yüz yüze aldıklarını ve aldıkları bu eğitimlerin kendilerine daha çok yaradığını ifade eden katılımcılardan İdil Bilim Ve Sanat Merkezi Müdürü İsmail Aslan, “Van TUBİTAK Bölge Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz koordinesinde düzenlenen TUBİTAK eğitimine katılmak için buraya geldim. Bu tür eğitimlerin başta öğretmenlerimiz için faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü etkinlikler proje tabanlı eğitimin verildiği kurumlarımızdan öğrencilerimize bu başarıyı tatması noktasında verimli olacağını düşünüyorum. Aldığımız eğitim şuanda bizleri gerçekten aydınlattı. TUBİTAK sitesinde yayınlanan rehber dersler ile birlikte hocalarımızın da katılımı ile ciddi anlamda bizlere katkı sunmuş olacaktır. Katılmaktan da mutluluk duyuyorum. 

TUBİTAK’ta daha önce online eğitimler veriliyordu. İlk defa ilimizde TUBİTAK, 2204 A, B ve C kulvarlarında yüz yüze eğitim verildi. Bu bizim için sorularımızı ve sorunlarımızı hocalarımıza aktarıp cevaplarını yüz yüze bizler için daha verimli oldu. Bu anlamda soru cevap şekli ile örnek proje yazılımı ile çok daha ilerlemiş olduk” dedi.