ŞIRNAK’TA 3 ASIRDIR DÜZENLENEN PANAYIRA YOĞUN İLGİ GÖSTERİLDİ

ŞIRNAK’TA 3 ASIRDIR DÜZENLENEN PANAYIRA YOĞUN İLGİ GÖSTERİLDİ
KÜLTÜR SANAT 6.10.2023 11:31:00 0

Şırnak Merkeze bağlı Balveren Beldesi’nde, Cudi Dağı eteklerindeki Balveren Mezarlığı’nı, 300 yılı aşkın bir süreden buyana olduğu gibi Ekim ayının ilk perşembe gününde Türkiye’nin dört bir yanından ve komşu ülkelerden binlerce kişi ziyaret etti.

Şırnak’ın Cudi Dağı eteğindeki Balveren Beldesinde 3 asırdır ‘Molla Derviş’ geleneği devam ediyor. Her yıl Ekim ayının ilk Perşembe günü ülkenin ve dünyanın dört bir yanında gelen Şırnaklılar Molla Derviş olarak tanınan alimin yatırını ziyaret ediyor.

Sabahın erken saatlerinde kadın, çocuk, erkek, yaşlı kalkarak ziyarete doğru yola çıkıyor. Yüzlerce yıl önce vefat eden Alim Molla Derviş için mezarlıkta, Kur'an-ı Kerim okunuyor, iyilik duaları ediliyor, namaz kılınıyor. Birlik ve beraberliğin pekişmesi için hayır duası, kötüler için lanetler okunuyor.

Yatır ziyareti bir dini vecibenin yerine getirilmesinin yanı sıra piknik havasında geçiyor. Çadırlar kuruluyor, annelerin kurduğu dev kazanlarda pişirilen yemekler metrelerce uzunluğundaki sofralarda hep beraber yeniliyor.

Burada İHA’ya konuşan Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdurrahim Alkış, Kur’an merkezli bir etkinlik olduğundan dolayı toplumun her kesiminden insanların burada bir araya geldiğini ifade etti. 

Rektör Alkış; “Bulunduğumuz alanda zev etkinliği düzenleniyor. Bu zevin ismi Molla Derviş zevi. Zev Arapça kökenli bir kelime. Zaviye kelimesinden türemiştir. Şayet, bir dergahın veyahut bir mekanın içerisinde tekkenin içerisinde türbesi bulunuyorsa buna zaviye denilir. Zaviye aynı zamanda köşe, kenar mahalle manasına geliyor. Burada bu beldenin 7’nci kök dedesi Molla Derviş’in türbesi bulunuyor. Bu türbe ile ünsiyetin, ülfetin devamının sağlanması için silsile ruhani inovasyonun sağlanması için bölge halkı, yöre halkı, belde halkı gelip ölmüşlerin ruhlarına Kur’an-ı Kerim Hatim hediye ederler. Kur’an merkezli bir etkinlik. Aynı zamanda toplumsal olarakta intisabı sağladığı için sağlıklı bir toplumu beraberinde getiren bir etkinlik. Biliyorsunuz insanlar bir yeri nispet ederlerse, kendilerini daha sağlıklı bir ortamda, daha sağlık bir toplumda hissederler. Bağı kopan, silsilesini kaybeden varlıklar, insanlar maalesef köksüzlüğe doğru gelir. Bu bütün toplum için, bütün bir sorun teşkil eder. Bu tür bir etkinliğinde devamı daha sağlıklı bir toplumu beraberinde getirecektir. O açıdan bu etkinliğin devamının sağlanması gerekir” dedi.

300 YIL ÖNCE BÖLGEYE GELEN ŞEYH TARAFINDAN İNŞA EDİLDİ

Yaklaşık 300 yıl önce bölgeye gelen Şeyh tarafından inşa edilen bir etkinlik olduğunu belirten Rektör Alkış; “Yaklaşık 300 yılı geçti. 300 yıl önce bölgeye gelen Kadiriye Tarikatı Şeyhi tarafından inşa edilmiş bir etkinlik. Bunun öncesinde de 1600’lü yıllarda Uludere bölgesinde bu ailenin 9 kök dedesi Pir Ezdin dediğimiz zat bölgeye irşat faaliyetleri için gelmiş. Burada ki silsilenin kopmaması için, aile efradının arasındaki irtibatın daha sağlıklı bir şekilde sağlanması için  böyle bir etkinliğe ihtiyaç duyulmuş. Şimdiye kadar hiç inkitaya uğramaksızın bu etkinlik devam etmiştir. Zor sıkıntılı dönemlerde de varlığını sürdürebilmiş bir etkinliktir. Bölgede benzeri etkinlikler de yapılmıştır. Benzeri bazı beldelerde, köylerde etkinlik var, fakat bunların önemli bir kısmı inkitaya uğramış. Devamını sağlayan çok az zev kalmıştır. Devamını sağlayabilen bir zev olduğu için bunun biraz daha güçlendirerek devamının sağlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Yaklaşık 15 yıldır bölgeden, yöreden, değişik bölgelerden, değişik şehirlerden katılımın sağlandığı belirten Rektör Alkış; “Çocukluğumdan hatırlayabildiğim kadarı ile genellikle bu bahsettiğimiz zatın Molla Derviş’in torunları bu etkinliğe katılırlardı. Fakat yaklaşık 15 yıldır bölgeden, yöreden, değişik bölgelerden, değişik şehirlerden katılımda sağlanıyor. Kur’an merkezli etkinlik olduğu için tüm insanları toplayabilecek mahiyette bir etkinlik. Bu cihetle son zamanlarda dışarıdan katılım da fazlalaşmaya başladı. Kanaatimce bu da güzel bir karar, bunun devamının da önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

Kuzey Irak’ta bulunan Şırnaklıların aşiret lideri olan Mehmet Haci Al Ahmed Şırnexi, ilk defa bu etkinliğe katıldığını belirterek; “Bu kutlu yeri Balveren panayırını ziyaret ettiğim için bahtiyar olduğumu söylemek isterim. Bu panayırda emeği geçen herkese Teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Çok kutlu bir gün ilk defa katılıyorum. Bu panayıra Zaho’dan Balveren’e bunun için geldim. İnşallah bundan böyle her sene ziyaret etmeyi düşünüyorum. İnsanların hala birbirine ve geleneklerine bağlı oldukları bir panayır ziyaretinde Zaho, Ankara, İstanbul yurdun her kesiminde hem yurtiçi hem yurt dışında gelen insanlar var. Balveren’e bu kutlu ziyarete katılan insan kalabalığını görmek güzel. Kanaatimce böyle devam ettikçe daha örf ve adetlerimize bağlı kalarak sürdürülebilir. Kendi adıma kutlu ziyarette bulunduğum için çok mutluyum burada olan ve olmayan herkese bu özel ve kutlu günü kutluyorum” dedi.