ŞIRNAK’TA BABA MESLEĞİNE SADECE O SAHİP ÇIKTI!

ŞIRNAK’TA BABA MESLEĞİNE SADECE O SAHİP ÇIKTI!
KÜLTÜR SANAT 3.10.2023 08:51:00 0

Şırnak’ta Baba Mesleği Demir Dövme Sanatını 60 Yıldır Devam Ettiren Ramazan Bartan, Güç Ve Kuvvet İsteyen Bu Mesleği Herkesin Yapamadığını söyledi.

Şırnak'ta 60 yıldan bu yana demir dövme işini yapan ve halk arasında Rameye Hedat olarak bilinen Ramazan Bartan,baba mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

DÖNEMİN KÜRT VE ERMENİ KÖKENLİ USTASIYDI

Şırnaklı Demir Dövme Ustası Ramazan Bartan, Ermeni kökenli Mıhu minassa’dan kalan ve Kürtçe'de de Hedat olarak bilinen demir dövme mesleğini devam ettirmeye çalışıyor.

10 yaşında babasının yanında başladığı demir dövme mesleğini babasınında ermeni asıllı Mıhu minassa'dan öğrendiğini ifade eden Ramazan Bartan,"yıllar önce büyük bir değere sahip olan bu meslek teknolojinin gelişmesi ile birlikte her ne kadar kaybolmakla yüze yüze kalsa bile yoğun bir ilgi görüyor dedi..

"BU ESERLER MIHU MİNASSA'NIN ESERİDİR"

Geçmişi 150 yıla dayanan ata mesleğine çok küçük yaşlarda başladığına vurgu yapan Bartan,Mıhu minassa dönemin en iyi demir dövme ustalarından biriydi.Onun yaptığı behreyi,baltayı ve kazmamayı hiç kimse yapamıyordu. O işinde gerçekten usta ve yaptığı herşeyde sanatını konuşturuyordu. Onun yaptığı behre (Dase) ve baltayı (Bıvır) kalitelerinden dolayı herkes alamıyordu. ‘ Bu behre, bu balta kimin eseridir’ diye sorulduğunda Mıhu minassa behrasidir.çok takdir edilerek isminden ” bahsediliyordu.”

MİSAFİRLERİNİ KÖZDE ÇAY İLE AĞIRLIYORDU

İşyerine gelen müşterilerini Közde Çay yaparak ağırlayan Bartan müşterilerin getirdiği dehre (Dase), balta gibi araçlara şekil vererek kullanmaya hazır hale getiriyor.Dehre (Dase), balta gibi araç gereçler özellikle köylerde vatandaşların günlük hayatta kullandığı araç gereçlerin başında geliyor.

DEMİR DÖVME MESLEĞİ GÜÇ VE KUVVET İSTER

Şırnak’ta babasından kalan mesleği bugüne kadar getiren (Rame hedat) olarak bilinen Ramazan Bartan’a günlük işlerde küçük oğlu Rüstem(26) yardımcı oluyor. teknoloji bileme makinası sayesinde o da ancak bıçakları keskinleştiriyor. Rüstem Bartan, baba mesleğinin güç ve kuvvetle yapılan iş olduğunu söyleyerek, bu mesleğin herkesin yapamayacağını ifade ediyor ve ekliyor; “ babamın çok zahmetli ve oldukça meşakkat isteyen bir işi var. Çok yorucu olan bu işi abilerim amcamlarım biliyor ama onlar bu işin zorluğundan dolayı bıraktılar bu mesleği. Bende gücümün yettiği kadar babama yardımcı olmaya ve ata mesleği olan demir dövme sanatına katkıda bulunmaya çalışıyorum."dedi.