TKDK ŞIRNAKLI GİRİŞİMCİLERE CAN SUYU OLACAK

Şırnak’ta, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) bünyesinde faaliyet gösterecek olan irtibat ofisi ilk kez resmi olarak faaliyete geçti.

TKDK ŞIRNAKLI GİRİŞİMCİLERE CAN SUYU OLACAK
EKONOMİ 9.02.2024 09:28:00 0

Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu (TKDK) Şırnak şubesi, Ticaret ve sanayi odasının 3. Katında Vatandaş’a hizmet vermeye başladı.TKDK Şırnak'ta girişimcilere can suyu olacak.

Şırnak’ta artık Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen IPARD programından faydalanma imkanına sahip olacak. IPARD programı, tarımsal işletmelere ve kırsal girişimcilere geniş kapsamlı destekler sunan bir programdır.

Program kapsamında süt ve et üreten tarımsal işletmeler, ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması, meyve-sebze işleme ve pazarlama, su ürünleri işleme ve pazarlama, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi gibi alanlarda yatırım yapmak isteyenlere destek sağlanacak. Ayrıca, yerel ürünler, mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizmin desteklenmesi ve kültür balıkçılığının geliştirilmesi gibi projeler de programa dahil edilecek. Tarım Kalkınma Destekleme Kalkınma (TKDK) Tarım Hibe desteği oranı yüzde 60 iken 40 yaş altı dağlık alan yatırımcılarına artı yüzde 5 hibe desteği sağlanacaktır.

TARIM BAKANI YUMAKLI: “81 İLDE YATIRIMCI VE ÇİFTÇİYLE BULUŞTURACAĞIZ”

Önceki destek verilen sektörlere ek olarak yumurta işleme sektörü, yem bitkileri yetiştiriciliği ve tuzlu sularda su ürünleri yetiştiriciliği ile yerel yönetimlerin faydalanacağı kırsal altyapı tedbirlerinin de programda yer alacağını kaydeden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bugüne kadar 42 ilde kullanılan IPARD desteklerini, bundan böyle 81 ilde yatırımcı ve çiftçiyle buluşturacağız. Böylece girişimcilerimizden bu yönde gelen yoğun talepler karşılanmış olacağı gibi, programın ilk defa uygulanacağı illerimize kırsal kalkınma alanında önemli yatırımlar kazandırmış olacağız. Programın ilk defa uygulanacağı illerimizde TKDK irtibat ofislerini açtık ve bu ofislerde personelimiz görevlerine başladı. Bütün illerimize ve çalışanlarımıza hayırlı olsun diyorum." Diye konuştu

Yatırımlar, %50 ile %75 arasında değişen hibe desteği ile desteklenecek ve vergi muafiyetleri sağlanacak. IPARD III Projesi, bölgenin tarımsal ve kırsal kalkınmasını hedeflerken, yerel üretimin güçlenmesine önemli bir katkı sağlamayı amaçlıyor. TKDK Şırnak irtibat Ofisi, vatandaşlara gerekli bilgilendirmeyi ve destekleri sağlamak üzere hizmet verecek.