TOZ BULUTU ŞIRNAK’I ETKİSİ ALTINA ALDI

Irak tarafından gelen toz bulutu Şırnak'ı etkisi altına aldı.

TOZ BULUTU ŞIRNAK’I ETKİSİ ALTINA ALDI
24.05.2022 16:00:00 0

Yaklaşık bir haftadır Irak'ta etkili olan kum fırtınası Şırnak merkez, Silopi, İdil ve Cizre’yi etkisi altına aldı. Cizre, Irak tarafından gelen toz bulutunun etkisi altında kaldı. Sabaha karşı aniden tüm Cizre'yi etkisi altına alan toz bulutu nedeniyle gündüz geceye döndü, vatandaşlar evlerinin ve iş yerlerinin pencerelerini kapatıp ışıklarını açarak ortamı aydınlatmaya çalıştı. Toz bulutunun büyük ölçüde etkisini gösterdiği ilçe merkezinde görüş mesafesinin düşmesi ile birlikte araç sürücüleri kazaya neden olmamak için hız limitlerini düşürüp araç farlarını yakarak yollarına devam etti. Yetkililer belediye vasıtasıyla yaşlı, küçük ve astım hastalarının dışarıda gezmemeleri yönünde uyarı anonsu yaptı. İlçeyi etkisi altına alan kum fırtınası nedeni ile pandemi sonrası maske kullanmayan vatandaşlar tozdan etkilenmemek için uzun bir aradan sonra maske takmak zorunda kaldı.

Cizre'de sabah saatlerinde etkisi altına alan toz bulutu hala dağılmazken ara ara kırmızımsı renkte yağmur yağmaya başladı.

KUM FIRTINASI SİLOPİ’DE HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Yaklaşık bir haftadır Irak'ta etkili olan kum fırtınası itibaren Şırnak'ın merkez, Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde hayatı olumsuz etkiliyor.

Şırnak'ta Irak kaynaklı toz bulutunun etkisi özellikle sınıra yakın ilçelerde etkili olup, hayatı olumsuz etkilerken görüş mesafesi düştü. Kentin silüetini oluşturan Cudi Dağı toz bulutu yüzünden görülmez hale geldi. Belediyelere bağlı itfaiye ekipleri tozların daha da etkili olmaması için ana artelleri sürekli sulayarak tozların etkisini azaltmaya çalışıyor. Sabah erken saatlerinde dışarı çıkan vatandaşların da maske taktığı gözlendi.

Silopi, Cizre ve İdil ilçelerinde etkisini artıran toz bulutu nedeniyle araç ve evlerin balkonları tozla kaplandı. Yetkililer, zorunlu olunmadıkça dışarıya çıkılmaması uyarısında bulundu.

Meteoroloji 15'inci Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak ve çevrelerinde hafif kuvvette toz bulutunun etkili olacağının tahmin edildiği, buna bağlı olarak da görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşme, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.

VATANDAŞLARA UYARIDA BULUNULDU

Irak tarafından gelen toz bulutu Şırnak'ı etkisi altına aldı. Toz Fırtınasına karşı Şırnak Belediyesinden uyarı yapıldı. Uyarıda; “İlimiz genelinde etkisini gösteren yoğun toz bulutu sebebiyle havadaki toz partiküllerinin dolaşımda olması, solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarmaktadır.

Bu nedenle özellikle akciğer enfeksiyonları, astım, bronşit, KOAH vb. hastalıklardan muzdarip vatandaşlarımız, bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi gören vatandaşlarımız, kanser hastalarımız, hamile vatandaşlarımız, yaşlılarımız ve çocuklarımız toz aşımından en fazla etkilenebilecek durumda olanlardır.

Bu durumda olan vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça toz aşımı sonlanıncaya kadar dışarı çıkmamaları ve ikametlerinde kalmaları uygun olacaktır.

Dışarı çıkmak zorunda olan vatandaşlarımızın ise maske takarak dışarı çıkmaları gerekmektedir.”denildi.