TPAO’NUN ŞIRNAK’TA ARSA KAMULAŞTIRMA İDDİASINA VEKİL İRMEZ ’DEN SORU ÖNERGESİ

TPAO’nun Şırnak merkez Çakırsoğüt (Bılmat) bölgesinde sosyal tesisler için arsa sahipleri ile anlaşma sağlamadığı için o bölgede kamulaştırma yaptığı iddiaları gündeme geldi.

TPAO’NUN ŞIRNAK’TA ARSA KAMULAŞTIRMA İDDİASINA VEKİL İRMEZ ’DEN SORU ÖNERGESİ
GÜNCEL 23.02.2024 08:54:00 0

Konuyla ilgili Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Enerji Bakanlığına soru önergesi verdi. Soru önergesinde Şırnak Milletvekili Zeki İrmez, şunları kaydetti: “Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.ggx-s-exgaeyn3o.jpgŞırnak il sınırları içerisinde bulunan Bılmat Mevkii’nde mülkiyeti yurttaşa ait olan araziler hakkında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı talebiyle acele kamulaştırma kararı verildiği ileri sürülmüştür.

Tarafımıza iletilen bilgilere göre mülk sahipleri ile herhangi bir iletişime geçilmemiş ve karar verilen arazilerde tarım ve hayvancılık yapıldığı aktarılmıştır.

Acele kamulaştırma kararı istisnai bir yöntem olmakla birlikte uygulanması için kamu yararının gözetilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda; 1) Bılmat Mevkii’nde acele kamulaştırma kararı verilen taşınmazlar var mıdır, bu kararın makul sebepleri nelerdir?

2) Acele kamulaştırma kararı verilen araziler için neden mülk sahipleriyle anlaşma yoluna gidilmemiştir?

3) Acele kamulaştırma kararı verilen arazilerde hangi kamu yararı söz konusudur?

4) Şırnak’ta kamulaştırma kararı alınacak hangi bölgeler söz konusudur?

5) Şırnak ve ilçelerinde son beş yılda kamulaştırma ve acele kamulaştırma kararı alanın kaç taşınmaz vardır ve yurttaşa ne kadar ödeme yapılmıştır?”