VATANDAŞLAR RESMİ TÖRENLERDE YEREL OYUNLARIN SERGİLENMESİNİ İSTİYOR

VATANDAŞLAR RESMİ TÖRENLERDE YEREL OYUNLARIN SERGİLENMESİNİ İSTİYOR
KÜLTÜR SANAT 1.09.2023 09:26:00 0

Yöresel ve Kültürel oyunların sergilenerek o yerin tanıtımına katkı sunduğuna vurgu yapan vatandaşlar, Şırnak genelindeki resmi törenlerde Şırnak’ın yöresel oyunlarının sergilenmesini talep ediyor.

Şırnak genelinde resmi bayram törenlerinde, Şırnak yöresine ait olamayan gösterilerin oynandığını ifade eden vatandaşlar bu tür etkinliklerde Şırnak yöresine ait oyunların oynanmasını istediklerini ve bu sayede de bu kültürü gelecek nesillere taşıyabileceklerini belirtti.

Şırnak Merkez ve ilçelerindeki folklor ekiplerinin her resmi etkinliklerde gösteri düzenliyor. Ancak folklor ekibinin oynadığı oyunun Şırnak yöresine ait halk oyunları olmadığı için bazı vatandaşların tepkisine neden oldu.

Şırnak ve Yöresine ait yöresel oyunlarının gelecek kuşaklara ve nesillere aktarılması için kurumlar tarafından yapılacak olan etkinlik, tören ve kutlamalarda Şırnak kültürünü yansıtan oyunların oynanmasını isteyen yöre halkı, bizler bir gün görmedik İzmir’de, Adana’da, İstanbul’da, Kars’ta veya Çorum’daki tören ve kutlamalarda Şırnak’a özgü oyunların sergilendiğini. Ancak burada başka yörelere ait oyunlar hep ön planda oluyor. 

TEMEL HEDEF KENDİ KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAK OLMALI

Türkiye’nin kültürel açıdan çok zengin bir ülke olduğunu ifade eden yöre halkı biz başka yörelerin oyunlarına karşı değiliz ya da burada oynanmasına. Bizim isteğimiz ve amacımız kendi yöresel oyunlarımızı ilk önce tanıtmak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır. Buraya ait yöresel oyunlar sergilendikten sonra araya başka yöreye ait oyunlar da konulabilir. Ama temel hedef Şırnak’ı ve yöresini tanıtan oyunlar olmalıdır.

Yöre halkı Şırnak’ın Kültür ve değerlerine sahip çıkmak ve bu kültürel değerleri yaşatmak için herkesi ve her kesimi duyarlı olmaya davet ettiler.