Tartışmalara konu olan ve Şırnak’ın gündemini uzun bir süre meşgul eden, Şırnak Üniversitesi Ziraat Fakültesi 10 yıllık süre içerisinde sadece 30 mezun verebildi.
Şırnak’ın İdil ilçesinde bulunan Ziraat Fakültesi öğrencileri ve tüm hocalarının talebi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu’nun oybirliği ile Ziraat Fakültesinin merkez kampüse taşınması kararı alınmıştı. Üniversite yönetiminin oy birliği ile aldığı taşıma kararı farklı yönlere çekip manipüle edilmek istendi. Ancak 2013 yılında kurulan Ziraat Fakültesi geçen 10 yıllık zaman zarfı içerisinde sadece 10 mezun vermiş olması üniversite yönetimi tarafından alınan kararın ne kadar isabetli olduğunun göstergesi halinde. Öte yandan İdil’de bulunan Ziraat Fakültesi’nin Şırnak Merkez Kampüsüne taşınma kararının alınmasında ki en büyük etken, görev yapan hoca ve öğrencilerin tamamının taşınma kararının alınmasını istemesi. Ziraat fakültesinin taşınmasını siyasi ve ticari çıkarları nedeni ile manipüle ederek Şırnak ve İdil arasında çıkabilecek ciddi sorun ve sıkıntıları göz ardı edilmiştir.
Son yıllarda Şırnak Üniversitesi’nin bölge üniversitelerini başarıları ile sollayarak ivme kazanması, Şırnak’ın biryerlere gelmesini isteyenleri adeta çileden çıkarmıştır. Dünya üzerinde bulunan yaklaşık 12 bin üniversite arasında ilk 4 bin arasında yer alan ve Türkiye’de ki bir çok üniversiteyi geride bırakmayı başaran Şırnak Üniversitesi üzerinden oynananmak istenen oyunlara gelmeyen Şırnaklılar, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdurrahim Alkış ve yönetiminin arkasında durarak aldıkları kararın biran önce uygulanmasını istiyor.
FAKÜLTE’NİN AÇILABİLMESİ İÇİN EN AZ 20 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ GEREKİYOR
Yaptığımız araştırmalarda elde ettiğimiz bilgiler ışığında, Ziraat Fakültesine kayıt yaptıran öğrencilerin çoğunluğu kazandıkları fakülteye devam etmemektedir. Her sene kayıt yaptıran öğrenciler içerisinde 5 veya 6 öğrenci mezun oluyor. Ülkemizde bir fakültenin açılabilmesi için en az 20 öğretim görevlisi gerekmektedir. Her yıl en fazla 6 öğrenci mezun verebilen bir fakülte de ekonomik olarak bakıldığı zaman hem üniversite yönetimine hem de ülke ekonomisine ciddi kayıplar verdiği görülmektedir. 2020-2021 eğitim yılında Şırnak Üniversitesi İdil Ziraat Fakültesi’ne açılan öğrenci sayısı (ÖSS ve DGS) 46, Ziraat Fakültesi’ne yerleşen öğrenci sayısı 14 ve kayıt yaptıran öğrenci sayısı 13. 1 öğrenci kaydını sildirirken, 1 öğrenci de yatay geçiş ile başka bir yere gittiği gözlemlendi. Ziraat Fakültesi 2020-2021 eğitim öğretim yılını sadece 11 öğrenci ile tamamlayarak mezun veremedi. Küçük bir matematik hesabı ile İdil Ziraat Fakültesi’nde eğitim gören öğrenci başına 2 öğretim görevlisi düşmektedir.
MYO AÇILMASI DAHA MANTIKLI
2014-2020 yılları arasında (6 yıl boyunca) Ziraat Fakültesini kazanan 195 öğrenci olmuştur. Bunlardan ancak 30 kişisi mezun olabilmiştir. Geri kalan 165 kişi bu Fakültede okumaktan vazgeçmiştir. Bu durum hem ziraat fakültesini hem de İdil ilçesinin yeterince gelişim gösterememesine neden olmaktadır. Hem Üniversite hem İdil ilçesine zarar veren bu durumdan kurtulmak için kazan-kazan formülüne yönelebilir. Bilindiği üzere İdil ilçesinde Ziraat Fakültesi’nin yanı sıra İdil Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır. Bu MYO birimimizde 4 ayrı bölüm bulunmakta ve bu bölümlerde 300 öğrenci öğrenim görmektedir. Üniversite Yönetim Kurulu mevcut olan 4 bölüme 2 yeni bölüm daha kazandırarak öğrenci sayısını 500’lere çıkartmayı programa almış bulunmakta. Bu durumda hem Üniversite hem İdil ilçesi kazançlı çıkacaktır. İki yeni bölüm açmakla İdil’e 200 yeni öğrenci kazandırmak varken bir fakülte ile 30 öğrenciyi elde tutmak makul bir gelişme değildir. Bu açıdan herkesin kaybedeceği bir formülü değil herkesin kazanacağı bir formülü esas alınmalıdır.
MERKEZ KAMPÜSTE 5 FAKÜLTE VAR
Ziraat Fakültesini merkeze kampüse alınmak istenmesinin bir gerekçesi de Fakülte öğrencilerinin merkez kampüsteki öğrenci ortamından ve sosyal tesislerden yararlanmasının istenmedir. Bilindiği üzere Şırnak Üniversitesi’nin 6 Fakültesi bulunmakta bunların 5’i merkez kampüste 1’i İdil’de yer almaktadır. 1 adet Fakülte öğrencilerinin diğer Fakültelerdeki öğrencilerinden ayrı bir yerde öğrenim görmesi onların gelişimi oldukça etkileyebilmektedir. Zira öğrencilerin gelişimine katkı sunan önemli bir etken onların diğer fakültelerdeki öğrenciler ile bilgi ve fikir alışverişinde bulunmalarıdır. Farklı disiplinlerin buluşması üniversitelerin gelişiminde en etkili unsurların başında gelir.
ÖĞRETİM ÜYELERİ HER GÜN 60 KM YOL GİDİYOR
Ziraat Fakültesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren öğretim üyelerinin önemli bir kısmı Şırnak’ta Üniversite Lojmanlarında ikamet etmektedir. Hafta-içi her gün 60 km mesafede olan bir binaya gidip gelmek hem zaman kaybına hem imkan kaybına neden olmaktadır. İdil’de Yurt imkanlarının olmaması hem Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenim gören 300 öğrencinin hem de Ziraat Fakültesindeki öğrencilerinin barınma sorunu yaşamalarına neden olmaktadır.
Your browser doesn't support HTML5 video.