155 YILLIK DEĞİRMENDE GELENEKSEL YÖNTEMLE TAHİN YAPILIYOR

Şırnak’a bağlı Kumçatı beldesinde 1869 yılından bu yana su değirmeni ile geleneksel yöntemler ile üretilen coğrafi işaretli Dergûl susam tahini sofralarda ki yerini almaya başladı.

155 YILLIK DEĞİRMENDE GELENEKSEL YÖNTEMLE TAHİN YAPILIYOR
EKONOMİ 30.05.2024 09:55:00 0

Şırnak kent merkezinden yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Kumçatı Beldesinde bin dönümlük arazi üzerinde üretimi yapılan susamlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen su değirmeninde taş baskıda öğütülerek tahin elde ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen ve 2022 yılında Coğrafi İşaret için başvurusu yapılan Dergûl tahini Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılan incelemelerin ardından, Coğrafi mahrez işareti aldı. 

Kumçatı’da bulunan değirmende tahin üretimi yapan üretici Fatma Sanrı, 30 yılı aşkın bir süredir su değirmeninde tahin ürettiğini ifade ederek, “30 yıla yakın bir süredir biz bu değirmene gelip susamlarımızı burada öğütüp tahin yapıyoruz. 30 yıldan fazla bir süredir bu değirmenin var olduğunu ama biliyorum ama net olarak kaç yıldır var onu bilemiyorum” dedi. 

Üretici Kamil Atan ise; “ 30 yıl içerisinde sürekli bu değirmende tahin yapıyoruz. Kumçatı beldesine ait olan susamları ve dışarıdan gelen başka vatandaşların getirdikleri susamları da yapıyoruz. Sadece Kumçatı halkının susamı ile değil, Cizre, Silopi, diğer köylerden, beldemizin çeşitli köylerinden gelen halkımıza da hizmet veriyoruz” dedi. 

Ata yadigarı su değirmeni işletmecisi Misbah Demir, dedesinden kendisine miras olarak kalan su değirmenine sahip çıkarak, Turizm ve Kültür Bakanlığına yaptığı restorasyon başvuruları olumlu sonuç verdi. 1,5 kuşaktır su değirmeninde susam tahini üretimi yaptıklarını belirten Demir, “1869’dan günümüze kadar bu işi yapıyoruz. Dedemden kalma, yaklaşık 1,5 kuşaktır. 3 sene önce Kültür Turizm Bakanlığımız tarafından restore edildi. 1 sene önce coğrafi işaretimizi aldık ve markamızı tescilledik. Ülkemizin her yerine tahin gönderiyoruz. Yüzde yüz susamdan yapılmaktadır. 

Buranın tescil edilmesi yüzde yüz doğaldır. Değirmenimiz su ile çalışıyor. Tamamen doğal bir şekilde. Sade susam kullanıyoruz. Hiçbir katkı maddesi yoktur” ifadelerini kullandı. 

Kumçatı’da su değirmeninde geleneksel yöntemler ile üretimi yapılan Dergûl tahinin coğrafi işaret alması için 2022 yılında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak, Türk Patent Enstitüsüne gerekli başvuruları yaptıklarını ve yapılan başvurunun olumlu sonuçlandığını belirten Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin ise; “Şırnak Dergûl tahini, bölgede üretimi yapılan kıymetli değerli bir besindir. Dergûl tahininde kullanılan susamlar bu bölge üretilmektedir. Üretilen susamların taş baskıda öğütülerek değirmenden geçirmesi sonucu elde edilmektedir. Kendine has geleneksel usul ile üretilen Dergûl tahini oldukça nefis bir tada sahip. Bölgede üretilen bu tahinin daha kıymetli hale getirilebilmesi, farklı coğrafyalardaki sofralara da ulaşabilmesi için, markalaşabilmesi için Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak coğrafi işaret almasını uygun gördük. Bu doğrultuda Türk Patent Enstitüsüne süreci başlattık 2022 yılında. Bu sürecin sonunda çeşitli analizler, yerinde tahin elde edilmesi süreçleri, prosesi yerinde incelendi ve devamında da coğrafi işaret, mahrez işareti almaya hak kazandı” ifadelerini kullandı.