5 BİN İNSAN, 400 BİN KÜÇÜKBAŞ HAYVANIN ZORLU YOLCUĞU BAŞLADI

Şırnak’ta havaların ısınması ile birlikte göçer hayvancılığı ile uğraşan 5 bin insan ile 400 bin küçükbaş hayvanın kışlaklardan yaylaklara doğru zorlu yolculuğu başladı.

5 BİN İNSAN, 400 BİN KÜÇÜKBAŞ HAYVANIN ZORLU YOLCUĞU BAŞLADI
6.05.2024 09:44:00 0

Kasım ayında kışlaklara inen göçerler havaların ısınması ile birlikte Şırnak-Hakkari-Van üçgeninde bulunan 2 bin rakımlı çayır, mera ve otlakların bulunduğu Faraşin yaylasına doğru engebeli ve zorlu yolcuğu başladı. Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesinde bulunan kışlaklarda bulunan göçerleri ziyaret ederek, hayvanların zorlu yolculuğu öncesi göçerleri bulundukları kışlaklarda ziyaret eden Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin, Şırnak’ta bulunan küçükbaş hayvanlarının 3’te 1’nin göçer hayvancılığına ait olduğunu söyledi. 

ŞIRNAK’TA 1 MİLYON KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VAR

Şırnak il genelinde 1 milyon 100 bin küçükbaş hayvanın olduğunu belirten Sezgin, “Şırnak ilinde 1 milyon 100 bin küçükbaş hayvan varlığımız bulunmaktadır. Bu hayvan varlığımız 3’te 1’lik kesimi göçer hayvancılık ile yürütülmektedir. Göçer hayvancılık modelinde kışlak olarak Şırnak ilinin ovalarını tercih eden göçerlerimiz yılın 5 ayını kışlaklarda, geriye kalan zamanı da yayla yollarına çıkarak tamamlamaktadır” dedi. 

HAVA SICAKLI 20 DERECE OLDU ZORLU YOLCULUK BAŞLADI

Havaların ısınması ile birlikte gçer hayvancılığı ile uğraşan yaklaşık 5 bin nüfustan oluşan 247 ailenin 400 bin hayvan ile birlikte zorlu yolculuğa başladığını ifade eden Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin, “Bugün burada göçerlerimiz hava sıcaklığı 20 dereceye ulaşması ile beraber yayla yoluna, rakımın 2 bin olduğu çayır, mera ve otlakların olacağı alanlara doğru seyahat etmektedir. Özellikle Hakkari, Şırnak Faraşin yaylası göçerlerimizin yaylak olarak kullandığı, hayvanlarını otlattığı oldukça zengin bir beslenme ortamı sunmaktadır. Göçer hayvancılık ile uğraşan Şırnak ilinde yaklaşık 247 aile, toplam 5 bin nüfusa yakın bir topluluk, toplamda da 400 bin küçükbaş hayvanımız bugün büyük bir göç ile yayla yollarını tutmuştur” dedi.

“GÖÇERLERİN HAYVANCILIK DESTEKLERİNDEN YARARLANABİLMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen hayvancılık desteklemelerinden göçer hayvancılığı ile uğraşan vatandaşların faydalanabilmesi için kolaylık sağladıklarını belirten Sezgin şöyle devam etti, “Göçer hayvancılığın ülke ekonomisine, ilimize ve bölgemize büyük destekleri ve katkıları bulunmaktadır. Tarım ve Orman İl müdürü olarak bizzat göçerlerimizin kışlak döneminde Tarım ve Orman Bakanlığımızın hayvancılık desteklerinden yararlanabilmesi için tüm şartları sağlıyor, gerekli kolaylıkları göstermekteyiz” ifadelerini kullandı.

Göçer İdris Aşkara ise, “Havalar ısındığı zaman biz yaylaya gideceğiz. 4-5 ay yaylada kalıyoruz, ondan sonra da tekrar geri Silopi, Cizre ve İdil taraflarına gideceğiz. Kış aylarında 4-5 ay burada kalıyoruz. Ondan sonra da yaylaya gidiyoruz” şeklinde konuştu.