‘ANIZ YAKAN GELECEĞİNİ YAKAR’

Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, anız yakmanın toprağın verimliliğini azalttığına dikkat çekti.

‘ANIZ YAKAN GELECEĞİNİ YAKAR’
21.05.2021 11:14:00 0

Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada Hasattan sonra çiftçinin tarlasını temizlemek yerine tercih ettiği anız ateşinin toprak yapısına zarar verdiği vurgulandı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaz aylarında sıkça görülen anız yangınlarına karşı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü vatandaşları uyarıyor. Yakılan anızların bir sonraki yıl hasatta verimi düşüreceği ve toprağın kalitesini azaltacağı belirtilirken ayrıca anız yakanlar hakkında cezai yaptırımların uygulanacağı da vurgulandı.

ANIZ NEDEN YAKILIR?

Hasat sonrası tarlada kalan değer taşımayan, bitki artıklarını ortadan kaldırmak, böcek ve diğer zararlıları ortadan kaldırmak, toprak işlemeyi kolaylaştırmak, hastalıkları önlemek, yabancı ot tohumlarını ortadan kaldırmak ve bitki artıklarını en ucuz maliyetle ortadan kaldırmak için anızlar yakılmaktadır.

Geçmiş yıllarda çok yaygın olmakla birlikte, şu an için çok nadir olarak karşılaşılmaktadır. Modern tarımda anız yakmanın son derece hatalı bir uygulama olduğu, yapılan araştırmalar neticesinde yakılan alanlardaki zararın telafi edilemediği ortaya konmuştur.

ANIZ YAKMA SONUCU OLUŞAN ZARARLAR NELERDİR?

Anız yakma esnasında toprağın en üst katmanında sıcaklık 50-750 C derecelere kadar çıkar. Bu sıcaklıkta tüm organik madde yok olur. Organik madde yağış sularının emilmesi ve tutulması, erozyonun önlenmesi, toprağın havalandırılması, bitki besin madde ihtiyaçlarını karşılanması gibi çok önemli işlevlere sahiptir.

Bitki artıkları toprağın su ve rüzgar erozyonuna karşı koruma sağlamaktadır. Anız yakma sonrasında koruyucu bitki örtüsü yok olduğundan toprak erozyona açık hale gelmektedir.

Anız yakılması ile toprağın verimliliği azalır. Sap artıkları çürüyerek toprağın Karbon, Azot ve diğer bitki besin elementleri içeriğini artırmaktadır.

Anız yakma ile tarımsal üretim için gerekli olan mikroorganizma faaliyetleri azalmaktadır.

Hastalık, zararlı ve yabancı ot gelişimi artmaktadır.

Anız yakılması havayı kirletmekte, yola yakın alanlarda görüş mesafesini azaltmakta ve trafik kazalarına neden olmaktadır.

Anız yakma esnasında çevredeki hasat edilmemiş tarımsal ürünler, tarımsal alet ekipmanlar, yerleşim yerleri, yaşamsal ve tarımsal yapılar, ormanlar da yanmaktadır.

Anız yakma ile doğal denge bozulmaktadır. Yakma esnasında pek çok yabani hayvan zarar görmekte ya da yuvalarını-yaşam alanlarını terk etmek zorunda olmaktadırlar.

ANIZ YAKMANIN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Anız yakmanın ana gerekçesi olan daha iyi tohum yatağı hazırlama işlemi modern tarım teknikleri kullanılarak yapılmalıdır. Hasat toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır.

Hasat sonrası anızların sap parçalayıcı aletlerle parçalanması çürümeyi kolaylaştıracaktır.

Hastalık ve zararlılar ile mücadele de en uygun mücadele yöntemi seçilmelidir.

Bakanlığımızca ilave desteklemesi ödemesi de uygulanmakta olan anıza ekim kullanılarak hem toprak işleme maliyetleri azaltılır hem de toprak uzun yıllar korunmuş olur.

ANIZ YAKMANIN CEZAİ YAPTIRIMLARI NELERDİR?

2872 Sayılı Çevre Kanunu ek 1. Maddesi (c) bendine aykırı anız yakanlara dekar başına 73,68 TL idari para cezası uygulanır. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 (beş) kat arttırarak uygulanmaktadır.