DÜNYA ASTIM GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya Astım Günü nedeni ile etkinlik düzenlendi.

  DÜNYA ASTIM GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ
SAĞLIK 8.05.2018 09:23:00 0
 

         Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya Astım Günü nedeni ile etkinlik düzenlendi.

         Şırnak İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi personelleri tarafından Silopi Devlet Hastanesi önünde stant kuruldu. Ayrıca Selahaddin Eyyübi Ortaokulu öğrencilerine yönelik eğitim verildi. Kumçatı Entegre Sağlık Merkezi’nde de stant kurulup ağaç dikme etkinliği düzenlendi.

         Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Her yıl Mayıs ayının ilk Salı Günü Dünya Sağlık Örgütünce “Dünya Astım Günü” olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde de “Astımınızla Sağlıklı Yaşayabilirsiniz” teması ile halkımızın ve sağlık görevlilerinin konuya ilişkin farkındalığının artırılması ve bilgilendirilmesi amacıyla Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi personelleri tarafından Silopi Devlet Hastanesi önünde stant kuruldu. Ayrıca Selahaddin Eyyübi Ortaokulu öğrencilerine yönelik eğitim verildi. Kumçatı Entegre Sağlık Merkezi’nde de stant kurulup ağaç dikme etkinliği düzenlendi” denildi.

Astım Nasıl Bir Hastalıktır Ve Belirtileri Nelerdir?

         Astım, akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir.

Astım Ne Sıklıkta Görülmektedir?

         Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır.