BAŞKAN TATAR: "ENFLASYON MAAŞLARI ERİTİYOR, ÇALIŞANI RAHATLATACAK TEK UNSUR REFAH PAYIDIR"

TÜİK’in temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından Türkiye Kamu-Sen Şırnak İl Başkanı Turgut Tatar, enflasyonun memur ve emekli maaşlarını nasıl etkilediğine dair önemli açıklamalarda bulundu.

BAŞKAN TATAR:
EKONOMİ 7.08.2024 08:55:00 0

TÜİK’in temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından Türkiye Kamu-Sen Şırnak İl Başkanı Turgut Tatar, enflasyonun memur ve emekli maaşlarını nasıl etkilediğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Tatar, temmuz ayında mal ve hizmet fiyatlarının ortalama %3,23 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun %61,78 olarak belirlendiğini hatırlattı. Geçtiğimiz ay memur ve emekli maaşlarına yapılan %10 oranındaki zammın, temmuz enflasyonu ile birlikte altı ay için verilen zammın üçte birinin daha ilk ayda eridiğini vurguladı.

Tatar, “Mutfak masrafları, doğalgaza, elektriğe gelen zamlar ve kiralar dikkate alındığında memurların cebine yansıyan gerçek erimenin çok daha yüksek olduğu görülüyor” dedi. Yüksek enflasyonun, özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşlar üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu ifade eden Tatar, bu tür dönemlerde çalışanların alım gücünün korunmasının ve artırılmasının her zamankinden daha fazla önem kazandığını belirtti.

Tatar, “Aksi halde ekonomideki bütün olumsuz gelişmeler dar ve sabit gelirlilerin yapacağı fedakârlığa bağlı olarak aşılmakta, her dönemde zengin daha zengin, fakir daha fakir hale gelmektedir. Bu nedenle artık memur ve emeklilerimizin üzerindeki ekonomik yükü hafifletmenin vakti gelmiştir. Memur ve emeklilerin üzerindeki bu yükü hafifletmenin yolu, önce maaşları açlık ve yoksulluk sınırından kurtarmak, sonra maaşlara enflasyonun üzerinde bir artış yapmaktan geçmektedir” diye konuştu.

Turgut Tatar, alım gücünü korumanın ve yükseltmenin yolunun refah payı ödemesi olduğunu belirterek, “Bu nedenle artık maaşlara ek zam yapılması bu ekonomik şartlar altında zorunlu hale gelmiştir. Dolayısıyla her zaman ifade ettiğimiz gibi maaşlara ek zam verilmesi, refah payı eklenmesi, enflasyon farkının ortaya çıktığı ay itibarıyla maaşlara yansıtılması ve vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi yönündeki taleplerimizin karşılık bulması bu süreçte hayati bir önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı

Tatar, temmuz ayı enflasyonuyla birlikte memur ve emeklilerin %10 zamla bu dönemi atlatamayacağını belirterek, “Bu nedenle çarşı, pazarda fiyatlar sürekli yükselirken alım gücünü koruyacak, memur ve emekliye nefes aldıracak uygulamalara ihtiyaç vardır” dedi.