Tarih: 15.11.2024 09:55

CUDİ DAĞI'NDA 30 CEYLAN DOĞAYA BIRAKILDI

Facebook Twitter Linked-in

Şanlıurfa 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonundan alınan 30 ceylan Şırnak'ın Silopi ilçesi Cudi Dağında doğaya salındı. Nesli tükenme tehlikesi altındaki "gazella gazella" türü 30 ceylanın doğaya bırakılması dolayısıyla Üçağaç köyü Bestabelek mezrasında tören düzenlendi.

Şırnak'ta 2020 yılında 50, 2021 yılında 40 ceylan Cudi Dağı'na bırakılmıştı. Yavrulayan ceylanlar ile birlikte sayısı 113'e ulaşan ceylanlara ek olarak bugün 30 ceylan Cudi Dağı'na salındı. Bir kısmına GPS takılan ceylanlar kapıların açılmasıyla hızlı bir şekilde Cudi Dağı'na doğru yol aldı.

Şırnak Valisi Birol Ekici, dağlarda ceylan popülasyonunu artırmak için çalışma yürüttüklerini söyledi.

 

 

Şırnak Valisi Ali Birol Ekici, törende, kentin çok kadim bir geçmişe ve tarihe sahip olduğunu tüm insanlığın Cudi Dağı'na indiğine inanılan Hz. Nuh'un gemisinden yayıldığını söyledi.

İnsanların doğayı dengeli kullanmadığı için coğrafyada yaşayan hayvan popülasyonun sekteye uğradığını belirten Ekici, “Bu coğrafyada bizim bildiğimiz koruma altındaki hayvanlar ve bilmediğimiz hayvanlar da yaşıyor. Bölgenin çok değerli habitatı var, bir çok canlı burada Cudi'de yaşıyor. Bölgede 40 sene önce dedelerimizin birlikte yaşadığı hayvanlar aynı coğrafyaya koyuyoruz. Bu hayvanları buradaki yaşayan vatandaşlarımıza ve geleceğimiz olan çocuklara emanet ediyorum. Bu evlatlarımız, dedelerinin olduğu gibi bu coğrafya da huzur ve mutluluk içinde yaşayacaklar. Hayvanlarımıza uzun ömürler, sağlıklı, sıhhatli yaşamlar diliyorum” diye konuştu.

 

 

Şanlıurfa Doğa Koruma 3.Bölge Müdürü Hakan Mumcuoğlu da, “Doğada yok olmaya yüz tutmuş Şanlıurfa ceylanı genel müdürlüğümüzün katkılarıyla 2006 yılında Şanlıurfa'nın Kızılkuyu Üretme İstasyonu'nda 86 bireyle üretmeye başladık. Yapılan çalışmalar neticesinde üretme istasyonumuzda 454 sayıya ulaştık. Son yılın 175 doğumu ile birlikte üretme istasyonumuzda yeterli sayıya ulaştığından nakletme ihtiyacı doğdu. Bu sahaya 2020'de 50, 2021'de 40 şimdi de 30 ceylanı doğaya bırakıyoruz. Köylülerimiz sağ olsunlar daha önce bırakılan ceylanlara sahip çıktı. Ceylanlarımız bu araziye tutundu ve adapte oldu. Keşfe geldiğimizde sürüler halinde gezdiklerini gördük. İnşallah bugün salacağımız ceylanlarla birlikte buradaki koloni daha da güçlenecek. Genel Müdürlüğümüz bunların bakımı için her türlü desteğini sağlamaktadır. Bu salacağımız ceylanlardan erkek olan 3'üne takip cihazı taktık. Bunları hatlar vasıtasıyla arkadaşlarımız izleyecek. Bu hayvanlar günde ne kadar yol alıyor, nereleri dolaşıyor gibi verileri elde edeceğiz ve bunların haritalarını çıkaracağız. İnşallah bunlar bilimsel çalışmaya da konu olacak. Bu verileri bilimsel çalışmada kullanacağız” dedi.

 

 

Vatandaşlardan Musa Padır ise, Yarım asır önce doğada var olan ve daha sonra nesli tükenme tehlike altında olan ceylanların son yıllarda devletin destekleriyle tekrar doğada var olmasını sağladığını ifade etti.

Padır, “Ceylanların yaşamını daha iyi nerede sağlayabilir düşüncesiyle 2020 yılından bu yana Cudi Dağı eteklerinde yer alan Üçağaç köyünde ceylanlar doğaya bırakılıyor. Bundan dolayı vatandaşlar olarak mutluyuz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından ceylanlar Cudi Dağı eteklerine bırakıldı. (Selahattin Taşar)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —