DEM PARTİLİ VEKİLLER DEVRİLEN TPİC SONDAJ KULESİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Şırnak Gabar Dağı’nda Şehit Aybüke Yalçın 27 No’lu Petrol Sahası’nda petrol sondaj kulesinin devrilmesi olayını DEM Parti Şırnak Milletvekilleri Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a sordu.

DEM PARTİLİ VEKİLLER DEVRİLEN TPİC SONDAJ KULESİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
GÜNCEL 24.07.2024 08:31:00 0

21 Temmuz’da Şırnak Merkez Gabar Dağı’nda Şehit Aybüke Yalçın 27 No’lu Petrol Sahası’nda petrol sondaj kulesinin devrilmesi sonucu mühendis Mehmet İrfan Güler hayatını kaybetti, Furkan Tatar ile Hüdaverdi Yılmaz isimli işçiler yaralandı.

Yaşanan kaza ile ilgili DEM Parti Şırnak Milletvekillleri Ayşegül Doğan, Nevroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdiler.

3 vekilin ortak verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verildi; “ Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından 2022 yılından bu yana Şırnak’ta petrol arama ve sondaj çalışmaları yapılmaktadır. Bugün 44 kuyudan günlük yaklaşık 40 ila 45 bin varil petrol üretimi gerçekleştirilen Şırnak’taki petrol sahası, Şırnak Valiliği tarafından “Geçici Özel Güvenlik Bölgeleri” ilan edilen alanlarda bulunmaktadır. Bu nedenle söz konusu bölgelerde meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve bağımsız araştırmacılar tarafından inceleme yapılamamakta, petrol arama ve çıkarma faaliyetlerinin usule uygun olup olmadığı, çevreye olan etkileri ile halk sağlığına olan zararları ise tam olarak bilinmemektedir. Ancak tarafımıza ulaşan bilgilere göre; bu sahalarda yapılan çalışmaların ciddi bir ekolojik tahribata yol açtığı ve işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığı yönündedir. Petrol üretiminin arttırılması adına işçilerin günlük 12 saatlik vardiyalar şeklinde yoğun stres ve mobbing altında çalıştırıldığı, mühendislerin ise 20-25 gün boyunca kulede kaldığı, yeri geldiğinde 24 saatten fazla aralıksız çalıştırıldığı belirtilmektedir. 21 Temmuz 2024 tarihinde, Gabar Dağı’nda faaliyet gösteren 27’Nolu petrol sahasındaki petrol sondaj kulesinin çökmesi ile iki işçi yaralanmış, petrol ve doğalgaz mühendisi Mehmet İrfan Güler ise yaşamını yitirmiştir. Bu olay, petrol arama ve çıkarma faaliyetlerindeki usulsüzlükler, çevreye olan etkileri ve çalışanların can güvenliği gibi hususların bir kez daha gündeme gelmesine neden olmuştur”

Vekillerin cevaplanmasını talep ettikleri sorular ise şu şekilde; “ *Sondaj kulesi neden yıkılmıştır? *Mevcut Lokasyon ve Cellar Havuzu'nun yapımını hangi firmalar üstlenmiştir? *Yıkılan sondaj kulesinde bu firmaların sorumluluğu var mıdır? *Sondaj yapan kule ekipmanları hangi aralıklarla muayene edilmekte, kontrolden geçirilmektedir? *Son kontrol ne zaman yapılmıştır? Bu kontrolde tesiste, kulelerde herhangi bir eksiklik tespit edilmiş midir? *Günlük 100 bin varil hedefi doğrultusunda mühendisler ve işçilerin gece gündüz çalıştırıldığı, mühendislerin 24 saatin üzerinde çalışmalarla yoğun stres altında çalıştırıldığı doğru mudur? *Cellar Havuzu’nun çökmesi sonucu içinde bulunan kimyasal atıkların toprağa ve yeraltı suyuna karıştığı iddiaları doğru mudur?