Şırnak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Bölümü, kadın öğrencilerin azmiyle dikkat çekiyor. 12’nci sınıf öğrencileri Pınar Güngör ve Zeynep Bayar, "erkek mesleği" olarak bilinen mobilyacılıkta kendi geleceklerini kurmak için ter döküyor.
Öğrencilerden Pınar Güngör, mobilya işini severek yaptığını belirterek, “Mobilya uğraştığımız için, geleceğimizi düşünmek zorundayız, ilerde işinize yaraması için, para kazanmak için, ailemize destek olmak için bunları yapıyoruz, öğreniyoruz burada. Zevkli geliyor şu an. Bizde zaten ileride de uğraşmak istiyoruz” dedi.
“KADINIZ DİYE HİÇBİR ŞEY YAPMAYACAK DEĞİLİZ”
Mobilyanın erkeklerin egemen olduğu bir sektör olduğunu ve kadın olarak zorlandıklarını belirten Güngör, “Kadınız diye hiçbir şey yapmayacak değiliz” dedi. Güngör şöyle devam etti, “Kadın olarak tabii ki zor yanları var. Bu kadar erkeğin içinde çalışmak gibi ama yine de yani zevkli geliyor. Kadınız diye hiçbir şey yapamayacak da değiliz. Geleceğimiz için buradayız. Ailemize destek olmadığı için, ilerdeki hedefim okulu bitirmek, belki arkadaşımla konuşuyorduk aramızda işte ikimiz, beraber bir yerler falan açarız. İşte kadın olarak hem de belki daha çok değer göreceğiz” dedi.
DÜNYA GENELİNDE KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI YAŞANIYOR
Atölyede 4 öğretmen rehberliğinde toplam 120 öğrencinin eğitim gördüğünü belirten bölüm şefi Serhat Efe, dünya genelinde kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını belirtti. Efe, “Şırnak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mobilya ve tasarım bölüm şefi Serhat Efe, 4 öğretmen, 120 öğrenci aktif olarak bu atölyede çalışıyor. Dünya genelinde kalifiyeli eleman eksikliği var. Biz de hani bir nebze de olsa ülkemizde, Şırnak'ta, bölgemizde iyi ahlaka sahip usta öğreticiler yetiştirmek istiyoruz. Sadece usta değil, bizim için meslek etiği ustalıktan daha önemli. Yani bu doğrultuda buradaki bütün bölümler de öğrenci kardeşlerimize dersler veriyoruz ve bu doğrultuda 4 yıl sonunda usta olarak bu bölümlerden mezun oluyorlar.
Buradan mezun olan öğrencilerimizin dükkan açtığını görüyoruz. Şu anki en büyük hayalim ne diyorsanız Zeynep ve Pınar kardeşlerimin de yani bu sadece erkek işi değildi yani en azından. Yani bunu en azından bu tabuyu kırmak istiyoruz. Onların da yani Allah nasip ederse bir iş yerinden önce çalışıyor görmek, sonra da onların kendi iş yerlerini açtığını görmek bizim için en büyük gurur kaynağı olacak. Zeynep de Pınar ya da ondan sonra gelecek öğrenci kız kardeşlerimizin de, bir mobil yarış öncesinde ya hem kendilerini ya da en azından bir atölyede yerde çalışıyor görmek bizim en büyük gurur kaynağımız olacak. Çünkü zaten biz daha öğrencilerimiz mezun olmadan buradaki bütün mobilya yani ildeki bütün mobilya atölyeleri ile iletişim halindeyiz hocalarımızla. Daha öğrencilerimiz mezun olmadan bizden bilgilerini istiyorlar işte hocam bize de yönlendirin bizde de çalışsınlar. Yani en büyük gurur kaynağımız şu an o” dedi.
Öğrencilerden Zeynep Bayar ise, Mobilya işini sevdiğim için buraya geldim. Bir katkım olduğu için yani gelmek istedim ve seviyorum. Hocalarımız bizlere öğretiyor. Bir şeyler öğrenmek için buradayız ve meslek edinmek için. Sonuçta bir erkek işidir. Yani kadın olarak ta bende bu mesleği seçtim. Yani bilmek istedim ve yapıyoruz da. Benle kız arkadaşım o da bu okulda aynı sınıftayız. Yani yapıyoruz ikimiz de. Bir meslek edinmek için. Mezun olduktan sonra kendi işimi kurmak istiyorum. Kendi işimin patronu olmak istiyorum. Alıştırmış kendimi bu işe adamışım, öğrenmek istiyorum. Yani ilerideki hedefimiz kendimizi bir dükkanlar açıp, atölye açıp kendimizi bu işe vermemiz bir kadın olarak erkek işidir, bizde yapıyoruz kendimizce, alışmışız. Kendi işimin patronu olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Şırnak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 5 yıldır okul müdürü olarak görev yapan Mehmet Bulut, okulda Bilişim Teknolojileri, elektrik ve elektronik teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Mobilya ve iç Mekan Tasarımı, Metal Teknolojisi, Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme bölümlerinde öğrenciler hem okuyor hem de belli bir ücret kazanıyorlar. Okulun son yıllarda bir fabrika gibi çalıştığını ve milli sermaye ciddi bir katkı sunduğunu belirtti. (Selahattin Taşar – Emine Acar Mir)