MİLLETVEKİLİ ASLAN, TBMM'DE SAĞLIK SORUNLARINI GÜNDEME GETİRDİ

TBMM’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Şırnak Milletvekili Nevruz Uysal Aslan, bölgedeki sağlık sorunlarına dikkat çekti.

MİLLETVEKİLİ ASLAN, TBMM
SAĞLIK 29.05.2024 09:24:00 0

Aslan, özellikle sağlık hizmetlerine erişimdeki engeller ve yapılan yatırımların yetersizliği konusunda uyarılarda bulundu.

Vekil Aslan'ın açıklamasında, son zamanlarda yaşanan acı olaylar, bölgedeki sağlık sorunlarının derinliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Vekil Aslan TBMM’de yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “ Şırnak halkının sağlığa erişiminin önündeki özel engelleyici politikalar veya bölgemize yapılmayan, bekletilen yatırımlar, sağlık hakkını temel bir vazgeçilmez olarak görür. Şırnak'ta son olarak 12 Ocak 2024'te bir gencin parmağının koparılması ve Diyarbakır'a götürülmesi ile bir hafta önce Silopi'de bir yaşındaki bir kız çocuğunun parmağının koparılması gibi olaylar, sağlık durumumuzu bir kez daha sorgulamamıza sebep oldu. Bakanlık ve valilik verilerini paylaşacağız. 2023-2024 yılları arasında 8 hastane, 1 kadın doğum ve çocuk hastanesi, 50 Aile Sağlık Merkezi, 5 Toplum Sağlığı Merkezi, 9 112 hizmet binası, 50 lojman, 2 sağlık yaşam merkezi, 1 diyaliz merkezi ve 112 il ambulans servisi yapıldığı ifade ediliyor. Şu anda devam eden yatırımlar arasında Silopi Devlet Hastanesi ve 50 yataklı kadın doğum hastanesi ile 20 ünitelik ek hizmet binası bulunuyor. Şırnak’ın tartışmalı bölgelerinden Cizre ve İdil arasındaki tartışma da devam ediyor. Şırnak'ta yapımına başlanan 500 yataklı devlet hastanesi gibi önemli projeler, Güçlükonak 112 yapımı, Şırnak merkezinde Vakıfkent mahallesinde aile sosyal merkezi, Silopi 5 No'lu ASM, Silopi sağlık yaşam merkezi ve devam eden projelerle birlikte halen 2 milyar TL gibi bir rakamla sürdürülüyor.

Ancak buna rağmen, 2023 yılında TÜİK verilerine göre Şırnak'ta hekim başına müracaat yoğunluğu yaşanıyor ancak yeterli uzman doktor olmadığını görüyoruz. Şırnak'ın altı ilçesinde anjiyo merkezi bulunmuyor, sadece Şırnak merkezde var. Cizre gibi yoğun nüfusa sahip bölgelerde de anjiyo merkezi eksikliği yaşanıyor. Kalp hastası bir hasta, birçok ilçeye rağmen sonunda 40 kilometre uzaklıktaki Şırnak'a gitmek zorunda kalıyor. Silopi doğum hastanesinin yıllardır tamamlanmaması ve doktor eksikliği gibi sorunlar hala çözülmüş değil. Şu an itibariyle, Şırnak kadın doğum hastanesinde sadece bir hekim poliklinik hizmeti alıyor, sürekli olarak orada görevde bulunan 2 hekim var ve bir hekim de geçici görevlendirme ile orada. MHRS'den randevu almak da bir işkence. Sağlık Bakanlığı tarafından 15'e yakın hekimin atandığı Şırnak kadın doğum hastanesine hiçbir hekim henüz başlamış değil. Ayrıca, çocuk cerrahi, plastik cerrahi, nöroloji, KBB, cildiye, göz gibi uzmanlık alanlarında ciddi bir eksiklik yaşanıyor.

Şırnak'ın 500 yataklı bölge hastanesi inşaatı 2022'de başladı ve 2024 Mart'ta tamamlanması bekleniyordu. Ancak şu an Şırnak'tan Cizre'ye veya Şırnak'tan herkes görecektir ki temelleri atılmış ancak bekletiliyor. Daha önce verdiğimiz önergeler ve vekillerimizin verdiği önergelerle ilgili olarak verilen cevap, ekonomik fiyat güncellemesinin yapılacağı ve çalışmaların hızlandırılacağı yönündeydi, ancak buna rağmen tepkiler ve başvurularımıza rağmen bölge hastası çalışmaları henüz başlamış değil” ifadelerini kullandı.