OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MURAT YÜLEK, ÜNİVERSİTEMİZDE KONFERANS VERDİ

OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MURAT YÜLEK, ÜNİVERSİTEMİZDE KONFERANS VERDİ
EĞİTİM 14.05.2024 09:58:00 0

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Şırnak üniversitesinde düzenlenen “Sanayi Politikaları ve Çıktıları; Kore & Türkiye Karşılaştırması” adlı konferansa katıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış’ın da izlediği konferansa akademik ve idari personelimiz ile Şırnak ve çevresinden de ticari aktörler de yoğun ilgi gösterdi.

“Sanayi Politikaları ve Çıktıları; Kore & Türkiye Karşılaştırması” adlı konferans Şırnak Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek’in verdiği konferansa, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Şırnak Belediye başkan vekili Av. Cihat Taşkın, Şırnak Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Som, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Osman Geliş, Cizre TSO Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, İpekyolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Ayhan Coşkuner, DİKA Genel Sekreteri Aykut Aniç, DİKA Şırnak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berk Oğuz, Şırnak Arıcılar Birliği Başkanı Habip Aşan ile çok sayıda iş adamı, akademisyen ile öğrenciler katıldı.

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, konferansta yaptığı konuşmasında, bu toprakların tarihi ve kültürel dokusunun Avrupa’dan çok öncesine gittiğinin altını çizerek, Avrupa’nın yakaladığı ekonomik ivmeyi muhakkak yakalamamız gerektiğini vurguladı. Güney Kore ile Türkiye’nin 1965 yıllarında aynı ekonomik ivmede olduğuna dikkat çekerek 1965 yılından sonra Güney Kore’nin devlet politikalarıyla ihracata yönlendirilmesiyle hızlı bir trend yaşadığını belirtti.

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Güney Kore gibi gelişmek istiyorsak katma değeri yüksek sanayi ürünleri üretmek zorundayız. Katma değeri yüksek ürün ne demektir: kilogramını 400 euro ile 4000 bin euro arasında satabileceğin ürünler demektir. Bir Mercedes’in kilosu ne kadardır? Türkiye’de 80 ile 100 Euro arasında değişiyor. Mesela bizim Ostim sanayisinde protez imalatı var yani bir nevi insan parçası üretiliyor. Biz kaba bir hesap yaptık ve protez mamulünün kilosu 400 ile 4000 Euro arasında değişiyor. Yani Mercedes’ten bile daha pahalı. Protez üret tüm dünyaya sat. Ya da yapay zekâ şirketi kur ve üreteceğin şeyin kütlesi sıfır, fiyatı ise sonsuz. Kütlesi sıfır olan bir şeyin fiyatı sonsuz olur. Şırnak, Cizre gibi yerler medeniyet merkezi. Avrupa’daki şehirlerin tarihlerinden daha eski. Tarihleri kültürleri yeni yeni oluşuyor. Oysa bizim topraklarımıza geldiğimizde; şehirleşme burada başlamış, tarım burada başlamış, medeniyet burada başlamış. Avrupalılar dünyanın en büyük mühendisinin Leonardo Da Vinci olduğunu söylüyor. Oysa Leonardo’dan çok önce bu topraklarda El-Cezerî diye bir alim vardı ve Leonardo gibi ressam değildi, gerçek bir mühendisti. Ve El-Cezerî, Leonardo’ya büyük bir fark atar. Hz. Nuh Peygambere kadar giden bir geçmişi var bu toprakların. Geçmişimizi iyi irdeleyip araştırırsak, bizim geçmişimizde mevcut olan potansiyeli çağımızdaki olanaklarla birleştirip açığa çıkarırsak ve bunu doğru pazarlama yöntemleriyle dünyaya sunarsak istediğimiz gelişimi yakalayabiliriz. Bu da doğru kaynak ve doğru yatırımlar ile gerçekleştirebiliriz.”

Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek’e katkılarından dolayı plaket verdi. Konferans toplu fotoğraf çektirilmesiyle son buldu.