ŞIRNAK'TA NEFES DARLIĞI ÇEKEN DİYALİZE BAĞLI HASTA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

ŞIRNAK
SAĞLIK 22.08.2024 09:48:00 0

Şırnak Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Op.Dr. Mehmet Emin Gökçe ve Op.Dr. Çiğdem Bahar Çakmak, üst basamak hastaneler ve üniversite araştırma hastanelerinde yapılabilen ameliyatı Şırnak Devlet Hastanesi’nde yaparak, 12 yıldır diyaliz hastası olan ve nefes darlığı çeken 44 yaşındaki kadın hastayı sağlığına kavuşturdu. 

Nefes darlığı şikayeti ile Şırnak Devlet Hastanesi Kardiyoloji polikliniğine başvuran Saadet Pünek (44), yapılan ilaç tedavisi ile istenilen sonuç alınamayınca, anjiografik yöntemle kalp duvarında kalınlaşan bölgeye doğrudan saf alkol verilerek hasar görmesi amaçlanan Alkol Septal Ablasyonu işlemi gerçekleştirildi. HOKM( Hipertrofik Obstruktif Kardiyomiyopati) adlandırılan hastalıkta, kalınlaşan kalp duvarının  oluşturduğu kan akımının engellenmesine (obstrüksiyon) bağlı olarak hastanın yakınmaları ilaç tedavisi ile giderilemezse tedavi septomun kalınlığının azaltılmasına yönelik olmaktadır. Bu tedavilerden biri olan Alkol Septal Ablasyonu için kasıktan klasik anjiyo için kullanılan yöntemle kalbi besleyen damarlara (koroner) ulaşılır. Kalp damarları görüntülendikten sonra anormal olarak kalınlaşmış septumu besleyen yan damar tespit edilir. Bu damar içine içinden alkol verilebilecek özel bir balon ilerletilerek şişirilir. Balonun bu damarı tıkadığı teyit edildikten sonra, balon içinden alkol verilerek hasar oluşturulur. Görüntüleme ile veya  anjiyo sırasında basınç ölçümüyle hedefe ulaşıldıktan sonra işlem sonlandırılır. Alkolün toksik etkisiyle zamanla o bölgedeki dokular ölür ve kalınlaşan doku incelmeye başlar. Böylece, hastanın şikayetleri azalır; yaşam kalitesi belirgin artar.

Ameliyat ve yoğun bakımı tedavilerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Op.Dr. Mehmet Emin Gökçe, “Saadet hanım 44 yaşında kadın hastamız, aynı zamanda kendisi böbrek yetersizliği nedeni ile takipte olup diyaliz almakta. Tarafımıza, polikliniğe nefes darlığı başvurusu sonrası yaptığımız incelemede, kalp duvarında kalınlaşma tespit ettik. Kalp duvarındaki kalınlaşma sonrası ilaç tedavisi başladık. Ancak etkili bir sonuç alamayınca hastamıza kalınlaşan kalp duvarını inceltmek için alkol ile yakma işlemi yaptık. Hastamızın özellikle damarlarında zorlu bir işlemi vardı. Daha önce üst merkezlerde, üniversite hastanelerinde yapılan bir işlemi burada zorlu da olsa başarılı bir şekilde işlemimizi gerçekleştirdik. 

Hastamıza öncelikle anjiyoya alarak normal anjiyografik yöntemler ile kalp damarına ulaştıktan sonra, kalınlaşma yapan damara ulaştıktan sonra, o damara saf alkol vererek inceltip daha sonra nefes darlıklarını özellikle iki haftadan sonrada hastamızın belirgin düzelmesini bekliyoruz. Takibinde de hastamıza iki gün yoğun bakım takibi ve bir günde serviste takibinden sonra da yarın rahat bir şekilde ve şikayetsiz bir şekilde hastamızı taburcu etmeyi planlıyoruz” dedi. 

Nefes darlığı şikayeti ile Kardoyoloji polikliniğine başvuran diyaliz hastası Saadet Pünek ise, “Nefesim kapanmıştı, Şırnak Devlet Hastanesi doktorlarına başvurdum. Onlarda beni iyileştirdi. Allah’a şükürler olsun. Nefes darlığım düzeldi ve şimdi iyi durumdayım. Doktorum sayesinde şimdi iyiyim kendisine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. (Serdar Türkmen)