ŞIRNAK’TA “YÜZME BİLMEYEN KALMIYOR”

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2018'de başlattığı "Yüzme Bilmeyen Kalmasın!" projesi Şırnak’ta hız kesmeden devam ediyor. Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün bu yıl hedefi 25 bin gece yüzme öğretmek.

ŞIRNAK’TA “YÜZME BİLMEYEN KALMIYOR”
SPOR 22.07.2024 08:51:00 0

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2018'de başlattığı "Yüzme Bilmeyen Kalmasın!" projesi Şırnak’ta hız kesmeden devam ediyor. Bugüne kadar 10 yarı olimpik havuzla 85 bini aşkın kişiye ulaşan proje,  yüzme bilmeyen kimsenin kalmadığı bir Şırnak hedeflerken, daha sağlıklı ve aktif bir yaşamın kapılarını aralıyor.

Şırnak Gençlik ve  Spor İl Müdürlüğü de bu önemli projeyi destekleyerek, şehirdeki vatandaşlara yüzme öğrenme imkanı sunuyor. İl Müdürlüğü yetkilileri, projeyle birlikte yüzme bilmeyen birçok kişiye yüzme öğreterek, hem fiziksel sağlığı desteklemeyi hem de toplumda  spor kültürünü yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirtti.

Proje kapsamında, Şırnak’ta kurulan 5’i açık, 5’i kapalı havuzlar sayesinde her yaştan birey, profesyonel eğitmenler eşliğinde yüzme öğrenme fırsatı buluyor. Şırnak Gençlik ve  Spor İl Müdürlüğü, yüzme antrenörü Hasan Çelik, projenin başarıyla devam etmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini ve bu yıl daha fazla kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. 

Çelik sözlerine şöyle devam etti; “Biz her sene il ve ilçelerimiz dahil “yüzme bilmeyen kalmasın” projesinde haftanın 5 günü sabah saat 09.00’da başlayıp akşam 17.00’ye kadar çocuklara, gençlere, kızlar ve kadınlara yüzme eğitimi veriyoruz. 

İlçelerimiz dahil geçen sene 2023-2024 sezonu içerisinde yaklaşık 16 bine yakın sporcumuza, öğrencilerimize, yetişkinlerimize yüzme eğitimi verdik. Bu sene de şuanda 1 ay içerisinde bine yakın kaydımız var ve bu kayıtlara şuanda devam ediyoruz. 

Projemiz yaz kış devam ediyor. Ama yazın gelmesi ile okulların kapanmasıyla sayımız yazın daha fazla oluyor. Geçen seneki yaş kategorimiz, 06 ile 30 yaş arasıydı. Bu sene 4.5 yaşındaki öğrencilerimizi çocuklarımızı da projeye dahil edip onlara eğitim veriyoruz. Buradaki amacımız hem merkez olsun, hem de ilçelerimiz olsun çocuklarımızın kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, spora yönlendirmek, spor bilincini oluşturmak. Biz burada Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak sadece yüzme eğitimi değil, bütün branşlarda haftanın 5 günü 6 günü eğitim veriyoruz. Bir diğer amacımız, Cizre ilçemizde olsun, diğer ilçelerimiz de olsun derelerimiz var. Daha önceki senelerde havuzlarımızın olmadığı senelerde çok boğulma vakaları oluyordu. Son 6 yıldır eğitimlerimizin artması ile çocuklarımızın yüzme öğrenmesi ile çok şükür boğulma vaka sayılarımızda çok ciddi bir azalma oldu. Buda tamamen Bakanlığımızın “yüzme bilmeyen kalmasın” projesi ile bizler bu hedeflere ulaştık” ifadelerini kullandı.

Haftanın 5 günü Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda eğitim gördüğünü ve aldığı eğitimler ile milli takıma seçilmeyi hedeflediğini belirten yüzme öğrencisi Muhammed Enes Ulusoy, “Haftanın 5 günü yüzme eğitimi görüyoruz. Yüzme eğitimlerinde hocalarımız bizlere çok iyi şeyler öğretiyorlar. Mutluyuz buraya geldiğimiz için. Yarışmalarda başarı kazanmak için yüzme eğitimi alıyoruz. Burada mutluyuz. Hocalarımıza teşekkür ediyorum. Trialton da veya yüzme branşında milli takıma seçilmek istiyorum” şeklinde konuştu. 

2023-2024 sezonunda 16 bin kişiye yüzme öğrettiklerini, 2024-2025 sezonda ise hedeflerinin 25 bin kişiye ulaşmak olduğunu ifade eden Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdullah Ayar, “yüzme bilmeyen kalmasın projesi bakanlığımızın pilot bir projesi ve çokta faydalı oldu. Son 6 yılda 80 bin civarında çocuğumuz yüzmeyi öğrendi. Havuzlar ile buluştu. Geçen sene sadece 16 bin 500 gencimiz ilk defa yüzmeyi öğrendiler. Hedefimiz bu sene en az 25 bin. Çünkü 10 tane havuzumuz var. 5’i kapalı 5’i açık olmak üzere. 17 antrenör, 23 can kurtaran var. Bakanlığımız 2024 yılını hareketlilik yılı olarak ilan etti. Şırnak’ta bu yıla da özgü olarak tüm kategorilerde “yüzme bilmeyen kalmasın” projesinde olduğu gibi Şırnak’ta yine mucizevi bir şekilde artışları yaşayacağız. Tüm personelimiz hazırlıklarını yaptılar. Havuzlarımız çok iyi durumda” dedi. 

Milli takım yetkilileri ile diyalog halinde olduklarını ve hedeflerinin milli takıma oyuncu yetiştirmek olduğunu belirten Ayar, “Milli takıma şuan 1 sporcumuz seçilmek üzere barajları geçmiş durumda. 10’a yakın sporcumuzda yakın zamanda milli takımlarımızda kendini gösterecek. Tabi bu arada engelli bireylerimizde yoğun bir şekilde havuzlarımızdan faydalanmaktadır. Yürümekte zorlanan engelli çocuklarımız bugün havuzlarımızda başarılı bir şekilde yüzmekteler. Kendi kategorilerinde onları da milli takıma empoze etmeye çalışıyoruz. Yetkililer ile de diyalog halindeyiz” dedi.

Özellikle son 2 yılda “yüzme bilmeyen kalmasın” projesi ile Şırnak’ta bulunan akarsu ve nehirlerde boğulma vakalarının sıfır olduğunu ifade eden Ayar, “Havuzlarımızda ki bu yoğunluk, canlılık büyük faaliyetlerimiz beraberinde boğulma vakalarını da neredeyse sıfıra düşürdü. Çünkü nehirlerimizde, akarsularımız da, özellikle Cizre’de de bunu çok yakından görüyorduk. Ama son 2 yılda ki bakanlığımızın hamleleri ile beraber yok denecek kadar az. Zannediyorum da yok. Bunun da önüne geçilmiş oldu. Çocuklarımız bir yandan yüzerken, diğer yandan güvenlik içinde, kontrol ve tedbir içinde antrenörlerimiz ile birlikte hem de bilimsel olarak yüzmeyi öğrendiler. Öğrenmeye de devam edecekler. Bu manada bakanlığımızın çok büyük önem arz ediyor bu çalışmaları. Şırnak’ta, ben eminim ki Türkiye’nin genelinde de havuzlar aktifleştikçe boğulma vakaları da neredeyse bitecek” şeklinde konuştu.