TMMOB, GAZETELERİN GELİRİNE GÖZ DİKTİ! RESMİ GAZETE'DE YENİ KARAR YAYIMLANDI

TMMOB, GAZETELERİN GELİRİNE GÖZ DİKTİ! RESMİ GAZETE
EKONOMİ 15.08.2024 13:05:00 0

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ana Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı. Genel kurul listeleri oda merkezlerinin bulunduğu bölgelerdeki gazetelerde değil, birliğin ilan yeri ve kurumsal sitelerde yayınlanacak.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ana Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu değişikliklere göre, artık genel kurul listeleri oda merkezlerinin bulunduğu bölgelerdeki gazetelerde değil, birliğin ilan yeri ve kurumsal internet sitesinde yayımlanacak.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ana Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ana yönetmelikte yapılan değişikliğe, artık genel kurul listeleri oda merkezlerinin bulunduğu bölgelerdeki gazetelerde değil, birliğin ilan yeri ve kurumsal internet sitesinde yayımlanacak. Daha önce gazete ve gazetelerin internet sitelerinde yayınlanan genel kurul ilanları yüzbinlerce kişiye ulaşılıyordu. Seçimlerin demokratik bir ortamda yapılmasına vesile oluyordu. Şimdi ise ilan panoları ve neredeyse kimsenin haberinin olmadığı sitelerde yayınlanacak. Buda ilanların hedeflenen kitlelere ulaşmasını engelleyecek. Hatta bazı üyelerin haberi bile olmayacak yayınlanan ilanlardan.

Önceki yönetmelikte, "Birlik Genel Kurulu, delege tam sayısının çoğunluğu ile toplanır. Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantı için çoğunluk aranmaz. Ancak, ikinci toplantıya katılan delege sayısı, TMMOB Yönetim, Yüksek Onur ve Denetleme Kurulu asıl üye tam sayılarının iki katından az olamaz. Toplantı yeter sayısının sağlanamaması durumunda Genel Kurul bir kez olmak üzere 60 günü geçmemek şartıyla ertelenir. Bu durumda, Yönetim Kurulu yeni Genel Kurul tarihini ve yerini, gündeminde seçim olması halinde görevli hakimin onayını alarak belirler ve toplantı tarihinden en az 10 gün önce oda merkezlerinin bulunduğu yerde bir gazetede ilan eder ve odalara duyurur. Kanuni sürecin tamamlanması ve listelerin kesinleşmesinin ardından üç gün içinde Yönetim Kurulu, Genel Kurul'u odalara duyurur ve oda merkezlerinin bulunduğu yerlerde birer gazetede ilan eder. Birlik Yönetim Kurulu, Genel Kurul toplantısının düzenli bir şekilde yapılamayacağı anlaşılırsa, toplantı başlamadan önce Genel Kurul'u bir kez olmak üzere iki ayı geçmemek şartıyla erteleyebilir. Bu durumda, Birlik Yönetim Kurulu yeni Genel Kurul tarihini ve yerini, görevli hakimin onayını alarak belirler ve toplantı tarihinden en az on gün önce oda merkezinin bulunduğu yerde bir gazeteyle duyurur ve odalara en az on gün önceden bildirir" ifadelerine yer veriliyordu.

ARTIK KENDİ SİTELERİNDE YAYINLANACAK

Karara göre, “2/12/2002 tarihli ve 24954 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ana Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Oda merkezlerinin bulunduğu yerde bir gazetede”, (e) bendinde yer alan “Oda merkezlerinin bulunduğu yerlerde birer gazetede” ve aynı bentte yer alan ‘Oda Merkezi bulunan yerlerde birer gazeteyle” ibareleri “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirilmiştir. Aynı Yönetmeliğin 24’üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde yer alan “Oda merkezi bulunan yerlerde birer gazete ile” ibaresi “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirilmiştir. Aynı Yönetmeliğin 57’nci maddesinin birinci fıkrasının (d), (e) ve (f) bentlerinde yer alan “Oda merkezinin bulunduğu yerde bir gazetede” ibareleri “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

GAZETECİLERDEN BÜYÜK TEPKİ

Bu karar, uzun yıllardır odaların Genel Kurul ilanlarını yayımlayan gazetelerde büyük tepkiye neden oldu. TMMOB’un bu adımı, yakın zamanda Tasarruf Paketi hakkında hükümeti sert bir dille eleştiren TMMOB’un samimiyetsiz bir tutum sergilediği şeklinde yorumlandı. Basının ayakta kalması için mücadele verilirken, TMMOB’un bu kararı "TMMOB, gazetelerin gelirine göz dikti" şeklinde değerlendirildi.

Son dönemlerde ayakta kalma mücadelesi veren yazılı basın yayınlanan bu kararla büyük bir darbe almış durumda. Basın meslek örgütleri bu karardan vazgeçilmesi için adımlar atacak. (Haber Merkezi)