UYSAL: “İŞ BİLMEZLİKTEN KAYNAKLANAN TALİHSİZ BİR AÇIKLAMADIR”

UYSAL: “İŞ BİLMEZLİKTEN KAYNAKLANAN TALİHSİZ BİR AÇIKLAMADIR”
EKONOMİ 4.06.2024 09:44:00 0

Cizre Belediyesinde işten çıkarılan 63 personelin işlerine geri iade edilmesi için Hizmet-İş Sendikası tarafından işçiler için kurulan nöbet çadırında eylemlerine devam ediyor. Burada basın açıklamasında bulunan Hizmet-İş Sendikası, Cizre Belediye Eş başkanları tarafından işçilerin çıkarılma nedenlerinin açıklanmalarına cevap verildi. 

Hizmet-İş Sendikası Şırnak İl Temsilciliğine bağlı, Cizre Belediyesi’nde görevli 63 personelin işlerine son verilmesinin ardından Cizre Belediyesi önünde nöbet çadırı kuruldu. Hafta içi her gün işten çıkarılan personeller için nöbet çadırında protesto eylemi düzenleniyor. Hizmet-İş Sendikası Şırnak İl Temsilciliği tarafından Cizre Belediyesi önüne kurulan nöbet çadırında, işlerine son verilen personellerin işten çıkarılma gerekçelerini açıklayan Cizre Belediye Eş Başkanlarına yapılan basın açıklaması ile cevap verildi. 

İşçiler adına basın açıklaması metnini Hizmet-İş Sendikası Şırnak İl Temsilcisi Nevzat Usal tarafından okundu. Kamuoyu vicdanını ve yasaları hiçe sayan zihniyetin zulmünü kınamak ve yaptıkları mesnetsiz iddialara cevap vererek, bu konuda takdiri size bırakmak üzere toplanmış bulunuyoruz diyen Nevzat Usal: “Yerel seçimlerin hemen ardından siz halkımızın teveccühü ve oyları ile bu koltuğa oturan yönetim, hemen ertesi gün halkı ve kendisini seçenleri unutarak halka zulme başlamış,  bu zulmü asılsız iddiaların arkasına sığınarak savunmaya başlamıştır. Buradan bazı iddialarına cevap verecek olursak! 1) Belediyemizde 150 bin yada 200 bin maaş alan hiç kimse yoktur. Şuanda çalışan emekçi kardeşlerimizin aldığı ve sizinde göz diktiğiniz maaş 32.000 tl’ dir. 2) Kayyum zamanından kalma belediye çalışanlarına ödenecek giderlerinin %70’lere tekabül ettiği açıklamada tamamiyle yalan ve iftiradır. Zira kanunlarında belirttiği gibi %40 olması gereken işçi giderleri kayyum döneminde tam olarak %39 oranındadır. 3) Seçimlerden hemen önce kayyum ile sözleşme yapıldığını iddia eden iş bilmezler, toplu sözleşmenin her yıl, iki yılda bir ve üç yılda bir kanunların belirttiği tarihlerde mevcut yönetim ile sözleşme yapılabileceğini, altı ayda bir hakem kurulunun belirlediği rakamlar baz alınarak iş veren ile mevcut sözleşmede düzenlemeler yapıldığı hususunu çarpıtmak, ya cehaletten yada bilinçli olarak konuyu çarpıtmayı halkı yanlış bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. 4) Toplu sözleşme de 3 ayda bir zam olduğunu iddia ediyorlar. Gerçeği ise 6 ayda bir yüksek hakem kurulu kararıyla belirlendiğidir. 5) İşçilerin para ve rüşvet karşılında işe alındığı iddia ediliyor. Bu iddia aklı başında bir yöneticinin veya idarecinin yapabileceği bir konuşma değildir. İddia sahibi, iddiasını ispat etmekle yükümlüdür. Aksi takdirde müfteridir.  Mazlumun ekmeğine el uzatıp, sonra kendi kişisel ikbaliniz ve çıkarlarınız uğruna, Çamur at, izi kalsın! mantığıyla bu belediyeyi yönetemez, bu halka hizmet edemez, bu diyarda uzun süre kalamazsınız” dedi.

Belediye çalışanlarının fazla olduğunu ve personellere ödenen maaşların bütçelerini aştığını ifade eden Belediye Eş Başkanlarının iş bilmezlikten kaynaklanan talihsiz bir açıklama olduğunu belirten Usal sözlerine şöyle devam etti; “Mevcut yönetim Cizre belediyesinde çalışan sayısının fazla olduğunu iddia etmektedir. Buda tamamiyle gerçeğe aykırı bir beyandır. Ya da iş bilmezlikten kaynaklanan talihsiz bir açıklamadır. Örneğin Şırnak İl Merkez nüfusu Cizre nüfusuna kıyaslandığında üçte bir olmasına rağmen çalışan Şırnak belediyesinde çalışan sayısı Cizre belediyesine nazaran 3 katıdır. Yine İller bankasından gelen Cizre’ye aktarılan para Şırnak belediyesinin üç katıdır. Cizre belediyesinde çalışan sayısı fazla ise! Neden fazla mesai yaptırılan personelin ücretleri ödenmez ve anayasal suç olan angarya suçu işlenmektedir.

Sonuç olarak; Kıymetli kamuoyu bizim amacımız tarafgirlik ve militanlık değildir. Bunun en net cevaplarını basından elde edebilir ve görebilirsiniz. Mevcut belediye yönetimi göreve başlar başlamaz sayısız kere nezaket ziyaretinde bulunabilmek ve hayırlı olsun dileklerimizi iletebilmek için randevu talebinde bulunduk. En son belediyueye gidip özel kalem odasında saatlerce görüşmek üzere bekledik. Saatler sonra bizimle görüşemeyeceklerini ve yoğun oldukları ifade etmeleri üzerine kurumdan ayrıldık. Telefon ile toplu sözleşme hakkında bile olsa görüşmeleri gerektiğini bu anlamda halen randevu talep ettiğimizi belirttik. Ancak her seferinde yüz yüze görüşmeyi ve diyalogu ret eden bu zihniyetin, bilmedende olsa istedikleri ve prim yapacakları hataya düşerek gündeme gelmelerini ve yalan yanlış beyanlarda bulunmalarını sağlayacak bir ortama vesile olduğumuzu fark ettik. Zira bu zihniyet hem zulmü yapacak hem de mağdur edebiyatı yapacak, tek bildikleri maalesef budur. Daha fazla halkı ve kamuoyunu meşgul etmemek ve bunlara iftira fırsatı tanımadan başlattığımız demokratik eylemimizi sonlandırmaya yasal haklarımızı yasal yollarla korumaya ve kazanmaya karar verdik. Amacımız hangi parti ve siyasi irade olursa olsun, emekçinin hakkını yasal zeminde sonuna kadar korumak ve geliştir. Ancak demokrasi ve adalet söylemlerini salt bir söylemden ve slogandan ibaret görenler, göreve geldikleri ilk günden beri çalışanın, emekçinin ekmeğine göz dikerek sahip oldukları anlayışı ortaya koymuşlardır. Bu halkın önüne koyacakları bir projeleri olmayanlar, halkın çocukları üzerinden ideolojik söylem ve eylemlerle gündem oluşturmakta popüler olmaya çalışmaktadırlar. Zira baştan sona kadar haksız olduklarının kendileride farkındadır. İşten çıkarmalar, mobbing ve tehditler, sokak baskıları ile her kesi susturmaya çalışan bu zihniyetin ifade özgürlüğünden söz ettiğini görmek ne kadar komik bir durum ise şu anda iftiraları ve gerçeği çarpıtma yönündeki açıklamalarıda o kadar gülünç ve acınacak bir halde olduklarının ispatıdır. Biz dün kayyumların kapısında çalışanlarımızın hakları için dimdik ayaktaydık. Bugünde bu zihniyetin karşısında dimdik ayakta durmaya ve emekçinin hakkı sahiplenmeye devam edeceğiz. Bir yerlere yaranabilmek için bilinçli olarak kendilerine gündeme getiren bu zihniyete daha fazla alet olmadan bugün itibarı ile çadırlarımızı kaldırmayı ve yaptıkları zulüm ile yasal karşısında hesaplaşmayı kararlaştırmış bulunuyoruz” dedi.