VALİ EKİCİ, SERA PROJE ALANINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Şırnak Valisi Birol Ekici Silopi İlçesi Başverimli Beldesine bağlı Verimli Köyünde Şırnak Sera Organize Tarım Bölgesi Projesi alanında incelemelerde bulundu.

VALİ EKİCİ, SERA PROJE ALANINDA İNCELEMELERDE BULUNDU
EKONOMİ 1.10.2024 08:51:00 0

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Şırnak Valiliği işbirliğinde hayat geçirilecek olan Şırnak Sera Organize Tarım Bölgesi Projesi projesi kapsamında yüzde 75’i kadın 1000 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

Şırnak Valisi Birol Ekici Silopi İlçesi Başverimli Beldesine bağlı Verimli Köyünde Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Projesi kapsamında yapılması planlanan, Şırnak’ın istihdamına ve ekonomisine önemli katkı sağlayacak olan sera alanında incelemelerde bulundu.

Vali Birol Ekici, Vali Yardımcısı Tallha Altundaş ile Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin'den proje hakkında bilgi aldı. 

PROJE DETAYLARI 

Şırnak Sera Organize Tarım Bölgesi Projesi, 230 bin dönümlük alanıyla güneydoğunun seracılık merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Habur Sınır Kapısı’na yakın konumuyla, bölge ekonomisine ve ihracata büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Şırnak Sera Organize Tarım Bölgesi Projesi, 230 bin dönümlük alanıyla güneydoğunun seracılık merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Habur Sınır Kapısı’na yakın konumuyla, bölge ekonomisine ve ihracata büyük katkı sağlaması beklenen projede, ilk etapta 75 bin dönümde üretim başlayacak.

Şırnak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin seracılık merkezi olma yolunda büyük adımlar atıyor. Şırnak Sera Organize Tarım Bölgesi Projesi’nin ilk etap çalışmaları kapsamında 75 bin dönümlük alanda üretim başlayacak. Atıl durumdaki taşlık arazilerin temizlenmesiyle sera alanı 230 bin dönüme çıkarılacak. Habur Sınır Kapısı’na sadece 11 kilometre mesafede olan bu bölgedeki örtü altı tarım faaliyetlerinden 1 milyar 554 milyon 500 bin TL gelir elde edilmesi bekleniyor.

EKONOMİYE KAZANDIRILAN ATIL ARAZİLER

Şırnak’ın Silopi ilçesinde atıl durumdaki tarım arazileri yeniden ekonomiye kazandırılıyor. İl sınırları içerisindeki yaklaşık 230 bin dönümlük tarım arazisinin bir kısmı taşlardan temizlenerek tarımsal üretim alanına dönüştürülecek. Bu sayede Türkiye’nin ihracatı artarken, nakliye giderleri de önemli ölçüde azalacak. Son 15 yılda Şırnak’tan göç eden birçok çiftçinin geri dönmesi hedefleniyor. Şırnak Valiliği’nin öncülüğünde hayata geçirilecek olan Şırnak Sera Organize Tarım Bölgesi projesi ile tersine göç başlatılacak ve işsizliğin azaltılması için ilk etapta yüzde 75’i kadın olmak üzere bin kişiye istihdam sağlanacak.

NAKLİYE GİDERLERİNDE BÜYÜK AZALMA

Proje kapsamında, diğer illerden alınarak Şırnak üzerinden ihraç edilen sebze ve meyveler, doğrudan Şırnak’tan dış pazarlara gönderilecek. Geçtiğimiz yıl bu şekilde yapılan ihracatın değeri 695 milyon dolar olarak kaydedilmişti. Sera Organize Tarım Bölgesi’nin faaliyete geçmesiyle, Irak ve Türkiye’nin sınır komşusu olduğu diğer ülkelere yönelik nakliye giderlerinin azalması ve ihracat gelirlerinde artış sağlanması bekleniyor. Bölgenin Habur, Üzümlü, Derecik ve Esendere sınır kapılarına yakın olması, üreticilerin uluslararası pazarlara hızlı erişimini sağlayacak.

Şırnak genelinde tarıma kazandırılabilecek 230 bin dönüm taşlık alan bulunuyor. Proje kapsamında ilk etapta 75 bin dönüm alan taşlardan temizlenecek ve ilk yıl itibarıyla 4 bin dönüm arazi tarıma kazandırılacak. Bu arazilerin yüzde 20’si hazine arazisi, kalan yüzde 80’i ise şahıs arazisi olup, bu alanlardaki üretim maliyetinin yüzde 75’i devlet tarafından karşılanacak.

TAŞLAR YOL YAPIMINDA KULLANILACAK

Şırnak Sera Organize Tarım Bölgesi projesiyle arazilerden çıkarılan taş malzeme, mucur hale getirilerek il içerisindeki köy ve yayla yollarına serilecek. Bu malzemenin kullanımıyla il özel idaresine toplam 561 milyon TL fayda sağlanacağı öngörülüyor. Sera Organize Sanayi Bölgesi’nin Habur Gümrük Kapısı’na olan mesafesi sadece 11 kilometre olacak. Bu sayede ihraç edilecek ürünlerin kısa mesafeden Irak pazarına sunulmasıyla hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edilecek.

DOĞRUDAN IRAK PAZARINA ERİŞİM

Taşların temizlenmesinin ardından örtü altı tesisler kurulacak ve üretilen ürünlerin işlenip paketlenebileceği tesisler inşa edilecek. Bu ürünler, yakın hinterlanddaki Irak pazarına ihraç edilecek. Sera alanında domates, salatalık, patlıcan ve biber gibi ürünlerin tarımı yapılacak. Ayrıca verimsiz alanlara güneş enerji panelleri kurulacak. Bu proje ile aynı bölgede açık arazide üretilen miktarın en az 3-4 katı verim artışı sağlanması hedefleniyor. Proje alanından, örtü altında sezonluk 24 bin 500 ton, açık alanda ise sezonluk 15 bin 500 ton ürün alınması planlanıyor. Bu hedefin gerçekleştirilmesi durumunda, toplamda 1 milyar 554 milyon 500 bin TL gelir elde edilmesi öngörülüyor. Ürünlerin katma değerli hale getirilmesi ile bu miktarların daha da artması bekleniyor. Projenin tamamlanmasıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarımsal üretim ve ihracatında büyük bir artış yaşanacak. (Bülent Kabak)