MESUT BALTA


ŞIRNAK FUTBOLU

Geçen hafta Şırnak futbolu ile ilgili sosyal medya hesabımda yaptığım paylaşım farklı tepkiler aldı. Seyircisinden taraftarına ve yönetimine kadar bana ulaşanlar oldu. Bu sonuç  sorunların varlığına işaret ediyordu açıkça.


Şırnak Spor kulüp yönetiminden arayan yönetici adeta “bir dokundum bin ah işittim” misali dertli mi dertli. Destek beklentisi içerisinde oldukları kesimlerin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığının altını çizdi. Futbolcu ve teknik heyete nezaketen de olsa kimsenin bir yemek dahi vermediğini öğrendim bu vesileyle.. 

Taraftar kitlesi ile uzaktan yaptığım görüşmede pek de donanımlı bir izlenim edinemedim açıkça. Bir eleştiri var. Ancak kulübü ileri taşıyacak vizyon bulamadım. Modern futbolun gerekliliklerini yerine getirmekten öte daha çok  kısa vadeli başarılar  var herkesin kafasında.

Kulübün geçmiş dönem teknik direktörlerinden tecrübeli bir hoca takıma yerli ve yetenekli oyuncuların daha etkili olacağına dair iddialı açıklamalarda bulundu. Transfer politikasının hatalarını dile getirdi. 

Velhasıl herkeste bir memnuniyetsizlik var. Ancak bana göre Şırnak futbolunun esas sorunu altyapı ve tesisleşme. 1960’lı yılardan beri amatör ve hatta mahalli bir şekilde de olsa bir Şırnak Spor kulüp gerçeği var. Ancak günümüze kadar klübü tesis sahibi yapacak hiçbir girişim yapılmamış maalesef. 

Aldığım bilgiye göre şimdiki futbol kadrosu Şırnak üniversitesi misafirhanesinde ücretli bir şekilde konaklıyor. Ve antremanlar da yine Üniversitenin futbol sahasında yapılıyor. Kısacası bu klübün ne bir binası ne de bir antrenman sahası dahi yok. Olası bir başarıda dahi üst ligde tesisi olmayan bir takım ne ölçüde başarılı olabilir ki ? 

Bakıldığında bu takımın başarılı olabilmesi için sağlam temellere dayalı bir kulüp anlayışı olması gerekir. Kurumsal yapısı yaratılan kulüpler hem sportif başarı elde eder hem de futbolcu yetiştirme alanı olarak ön plana çıkar. Ülkenin en genç nüfusuna sahip Şırnak düşünebiliyor musunuz henüz profesyonel liglerde adı belirgin bir futbolcu yetiştirebilmiş değil. Bu gerçek aslında korkunç bir ihmali dile getiriyor. Profesyonel ve kurumsallaşmış bir yapı olamayınca yetenekli gençler heba oluyor. Bunun anlamı açıkça bu. Sağlıklı bir kulüp olsaydı Şırnaklı genç yetenekler sadece Şırnak kulübünü değil diğer şehirlerin ve hatta yurtdışındaki kulüplerde dahi ün yapacak potansiyele sahipler. 

Salt sportif açılardan olaya bakmak eksik kalır. Bir değim var. Futbol sadece futbol değildir. Evet futbol aynı zamanda ekonomik, kültürel ve kentleşme anlamlarını destekler. Şehirleri mutlu kılan öğelerin başında gelir. Şehirler sadece çalışma, geçim derdi ve barınma gibi eylemler ile faaliyet sınırlamasına hapsedilmezler. Kentleri kimlik, kıvanç ve onur sahibi yapan bir öge de sporla ilgili aktivitelerdir. 

Spor aktivitelerini üstlenen yöneticiler büyük bir sorumluluk aldıklarının bilincinde olmalılar. Finalde başarı veya başarısızlık onlar için önemli şeyleri ifade ediyor. Bunun bilincinde olmaları olaya farklı bakmalarını sağlayacaktır. Aksi bir durum şehre sportif bakış açısı ile aslında kabusu getirmekle eş anlamlı. 

Önümüzde yeni bir sezon var. Şırnak sporu bir merkez ilçe takımı değil de bir Şırnak Vilayet takımı kimliğine kavuşturmak gerekiyor. Bunun için acilen bir çalıştay öncülüğünde yeni bir anlayışı tesis etmek için her kesimden görüşler almak oldukça önemli.

Artık kulüp için yeni ve modern bir ruh yaratma zamanı gelmiş bulunuyor. Bu ideale herkesin saygı ile yaklaşması aynı zamanda destek vermesi Şırnak'ın bütünlüğünü pekiştirecektir. 

Yeni bir ruhla Şırnak Spor için atılacak bilinçli adımlar 600 bin nüfusu ile tüm Şırnak’a soluk aldıracaktır.